Geen erehaag voor AZ, maar wel een verrassing

Wanneer de spelers van AZ zondag hun kleedkamer in de Amsterdam Arena binnen wandelen, wacht hen een verrassing. Wat dat is? Dat willen ze bij Ajax niet vertellen, want het moet vooral een verrassing blijven, zo zegt een woordvoerder van Ajax tegenover Het Parool. Het is in elk geval geen erehaag. Dat zou wat zijn: de spelers van Ajax, in twee rijen tegen over elkaar, in eigen huis, waarna de spelers van AZ er door heen mogen lopen, als blijk van waardering voor de behaalde titel.

Deze Ajacieden weten hoe het voelt. Het overkwam ze dit seizoen zelf. Na de 1-0 overwinning op Fiorentina besloot de Italiaanse ploeg de bezoekers te belonen voor de zwaarbevochten overwinning. Opeens stonden de Italianen daar, voor de spelerstunnel, opgelijnd, alleen omdat de coach Cesare Prandelli dat zo graag wilde. En zo liep Urby Emanuelson als eerste door de erehaag, handje klap gevend met de tegenstander. Het sportieve gebaar werd met evenveel dankbaarheid als verbazing ervaren. Rasmus Lindgren bijvoorbeeld. Hij vond het mooi, maar kon zich ook inbeelden dat de spelers van Fiorentina daar flink aan het balen waren.

In Spaanse reglementen
De erehaag in Fiorentina was nog een persoonlijk initiatief van Prandelli, maar in Spanje behoort het inmiddels tot de voetbalmores. De pasillo, dat letterlijk vertaald ‘gang’ betekent, is sinds 1970 een gewoonte in de Primero Division. Atletico Madrid was op de laatste speeldag kampioen geworden, en werd in de daaropvolgende bekerfinale door Athletic de Bilbao spontaan geëerd met een erehaag. Sindsdien is de gewoonte om de kersverse kampioen in de eerstvolgende wedstrijd te eren met een erehaag nooit meer verdwenen van de Spaanse velden. Ze is zelfs vastgelegd in de reglementen.

Dat staat garant voor pijnlijke situaties, zoals vorig seizoen, toen Real Madrid na het behalen van de titel tegen aartsrivaal Barcelona moest spelen. En dus stonden de Catalanen in het eigen Nou Camp opgelijnd voor de Galacticos. In 1991 waren de Madrilenen hetzelfde lot toebedeeld, nadat het Barcelona van trainer Johan Cruijff kampioen was geworden.

Liever niet
Van keeper Maarten Stekelenburg hoeft zo’n erehaag in elk geval niet zo. “Ik ben niet voor maar ook niet per se tegen. Ik kan me echter niet herinneren dat wij een erehaag kregen toen ik in 2004 met Ajax kampioen werd. Dus. We hebben het er intern nog niet over gehad, maar uiteindelijk doe ik wat me wordt opgedragen.”

Inmiddels hebben de spelers van Ajax instructies gekregen over het protocol van zondag. Ook die wil Ajax niet prijsgeven. “Maar we gunnen AZ de titel van harte,” aldus de woordvoerder van Ajax, die als tipje van sluier meegeeft dat ook op de reclameborden de kersverse kampioen van Nederland geëerd zal worden.

Bron: Het Parool

Related posts