Suárez verlaat Ajax alleen voor de absolute top

In Amsterdam hoopt men van harte dat Luis Suárez ook na de zomer nog in dienst speelt van Ajax. De Uruguyaanse dribbelaar denkt zelf niet dat hij deze zomer Nederland de rug toekeert. Althans, niet voor bepaalde clubs binnen Europa. “Mochten clubs als AS Roma en Villarreal zich melden, dan blijf ik zeker hier”, zegt Suárez stellig tegenover AD/Sportwereld.

In het vraaggesprek doet de 22-jarige aanvaller uit de doeken dat zijn vrouw en hij regelmatig het vliegtuig naar Barcelona pakken, mits het trainingsschema bij Ajax hem dat toe toelaat. Hij zegt te genieten van de tripjes, wat logischerwijs de vraag opwerpt of hij zich voorbereidt op een toekomst in dienst van de Catalaanse club. “Dat weet je gewoon niet. Ik heb er goed over nagedacht de laatste weken. We zitten een jaar voor het WK. Uruguay doet volop mee om een ticket voor Zuid-Afrika en mijn basisplaats in de nationale ploeg is zeker. Die plek wil ik niet riskeren voor een club onder de absolute top. Bij Ajax weet ik wat ik heb en wat ik komend seizoen nog kan winnen. Het kampioenschap, om eens wat te noemen.”


Suarez in actie tijdens Ajax-Willem II van vorige week zondag

Huntelaar
Suárez weet wat hij bij Ajax heeft, en dat is ook vice versa het geval. De hoofdstedelingen kaapten hem in de zomer van 2007 weg bij FC Groningen en zorgden ervoor dat er geen vastgestelde transfersom in zijn contract staat. Dat stelt Ajax in staat zelf de vraagprijs te bepalen, hetgeen de onderhandelingen alleen maar ten goede komt. De vergelijking met Klaas-Jan Huntelaar, die enkele maanden voor ettelijke miljoenen naar Real Madrid verkaste, dient zich aan. “Huntelaar had zijn zinnen gezet op de absolute top na Ajax en hij is niet overstag gegaan voor minder”, meent Suárez. “Aan die top maakt hij het nu ook waar. De tussenstap was voor Klaas dus sowieso niet nodig geweest.’’

Rechtsbuiten
Sinds de overstap vanuit zijn vaderland naar de Eredivisie is het snel gegaan. Een sterk eerste seizoen bij FC Groningen, met tien goals in 29 duels, ontlokte de interesse uit Amsterdam. Eenmaal gearriveerd in de ArenA ging Suárez vrolijk door met wat hij in het noorden ook al deed: doelpunten maken en voorbereiden. Na bijna twee seizoenen Ajax staat de teller op 37 treffers en een groot aantal assists. “Puur persoonlijk denk ik dat ik tevreden kan zijn over dit seizoen”, zegt Suárez. “Sinds ik in Nederland speel, ben ik elk seizoen meer gaan scoren en dus belangrijker geworden voor mijn team. Ik voel me bij Ajax het prettigst als rechtsbuiten. Daar sta ik liever dan in de spits. Komend vanaf rechts ligt er meer ruimte voor het duel één-tegen-één.”

Met het hart
“Wat me positief heeft verrast, is dat ik fysiek heel ben gebleven. Voor dit seizoen was ik benieuwd hoe het zou gaan: Een druk programma van competitie en Europacup met Ajax in combinatie met interlands en het reizen naar Zuid-Amerika. Maar wij zijn in vergelijking met AZ gewoon niet constant genoeg geweest over een heel seizoen. Ik vind dat we in een aantal wedstrijden niet met heel ons hart hebben gestreden. Doen we dat wel, dan verlies je bijvoorbeeld niet met 5-2 bij Heerenveen.”

Bron: Voetbalzone

Related posts