Van Basten: ‘Spelers moeten langer blijven; Neem een voorbeeld aan Sneijder’

Marco van Basten ziet graag dat spelers langer bij Ajax blijven. Tegenover Ajaxlife.nl liet de trainer weten hoe hij dit concreet voor zich ziet. Van Basten wil dat spelers een voorbeeld nemen aan de wijze waarop Wesley Sneijder zijn carrière heeft gepland. Sneijder speelde tussen 2002 en 2007 126 wedstrijden voor Ajax, waarin hij 43 keer scoorde. In die periode maakte hij hoogte- en dieptepunten mee en ontwikkelde hij zich tot een absolute topspeler, die toe was aan een stap hogerop. Uiteindelijk werd hij voor 27 miljoen euro verkocht aan Real Madrid.

“Als technische staf proberen we voor talentvolle spelers een aantrekkelijke situatie te creëren bij Ajax, waardoor we hen ervan willen overtuigen één of misschien wel twee seizoenen langer in Amsterdam te blijven. Dit willen we bereiken door een goed niveau qua voetbal te bieden, bijvoorbeeld door op het Europese platform hoger en langer mee te doen. Uiteindelijk moet je spelers beïnvloeden met het voetballen zelf.”

Daarbij is Van Basten van mening dat spelers die goed genoeg zijn niet bij de eerste de beste gelegenheid de stap naar het buitenland hoeven te maken. “Als je bij Ajax goed genoeg bent, levert dat vanzelf interesse van buitenlandse clubs op. Als een speler vervolgens besluit toch langer te blijven, is de kans groot dat hij daarna kan kiezen uit grotere en betere clubs. Dit terwijl het moeilijk is via een tussenstap alsnog in de Europese top terecht te komen.”

Sneijder
Als concreet voorbeeld noemt Van Basten de verschillende paden die Sneijder en Ryan Babel hebben bewandeld. “Sneijder was echt klaar bij Ajax, hij was uitgeleerd. Juist daarom kon hij direct de kar trekken bij Real en had hij in zijn eerste seizoen in Spanje een groot aandeel in de titelwinst. Babel heeft het anders gedaan, vertrok sneller en zit vooral op de bank bij Liverpool.”

Zaakwaarnemers
Hij vervolgt: “Dit heeft ook met de invloed van zaakwaarnemers te maken. Je kunt spelers niet temmen, maar ik kan het nu wel zeggen, in de hoop dat het wordt opgeschreven en mijn boodschap overkomt. Zaakwaarnemers zouden zich meer moeten bezighouden met wat écht goed is voor spelers.”

Bron: AjaxLife

Related posts