WK of niet: Uitbreiding ArenA gaat door!

Nederland heeft zich kandidaat gesteld voor het WK van 2018 en daardoor moet een aantal stadions worden uitgebreid. De gemeenteraad van Amsterdam heeft de drie varianten voorgelegd gekregen, zo weet De Telegraaf. De gemeente Amsterdam heeft van de UEFA een brief ontvangen met de eisen waar een stadion voor een WK-finale aan moet voldoen. Bijvoorbeeld: 80.000 zitplaatsen. “Dus zullen we moeten uitbreiden. Om netto tachtigduizend toeschouwers te kunnen plaatsen, heb je bruto 85.000 zitplaatsen nodig. Er gaan bij zo’n finale immers heel wat plaatsen verloren aan journalisten en sponsors”, zegt stadiondirecteur Henk Markerink vandaag in De Telegraaf.

Als de Arena de huidige capaciteit van 51.000 daadwerkelijk uitbreidt tot 85.000, is er een extra ring op het stadion nodig. Maar, ook als het WK niet wordt georganiseerd, gaat de Arena op de schop. Dan worden er wel andere varianten uit de kast gehaald.

Drie voorstellen
Op dit moment liggen er drie voorstellen bij de ambtenaren op bureau. De versie van 85.000, geschikt voor een WK-finale, een kleinere variant waarbij slechts de hoeken en gaten worden opgevuld – dan gaat de capaciteit naar 55.000. Daartussenin zit nog een model voor ongeveer 65.000 toeschouwers. Daarbij wordt een gedeelte van het dak gelift. Welke variant uiteindelijk wordt gekozen, hangt af van het wel of niet toegewezen krijgen van het WK en wat Ajax en de Arena willen. Het is nog onduidelijk wanneer de verbouwing gereed moet zijn. Opvallend is dat bij geen enkele variant het dichtbouwen van de gracht, zoals veel fans zouden willen, als optie genoemd wordt.

Bron: Telegraaf / Ajaxlife

Related posts