Ajax wil Jong Ajax onder naam Ajax zaterdag 1 in Jupiler League

Ajax wil met het eigen eerste elftal van de amateurs het betaald voetbal in. De Amsterdamse club ziet in de komst van de Topklasse de mogelijkheid om dat te bewerkstelligen. De KNVB moet dan echter wel de huidige licentieregels aanpassen. Met de invoering van de Topklasse in het seizoen 2009/’10 wordt het gat tussen het betaald voetbal en het amateurvoetbal gedicht. Theoretisch zou het eerste zaterdagteam van Ajax, dat nu nog uitkomt in de Hoofdklasse B, over enkele jaren in de Jupiler League terecht kunnen komen. Een idee dat bij Ajax aanslaat.

Ajax’ manager technische zaken Danny Blind refereert aan de plannen die Johan Cruijff ooit had om de amateurtak (destijds een vierdeklasser) op hoog niveau te laten spelen om A-junioren mee te laten doen. “Zo is het voor spelers van Ajax wellicht goed om op het niveau van de Jupiler League te spelen”, aldus Blind tegenover ELF. “Momenteel onderzoeken we intern wat de voor- en nadelen zijn.”

Leerschool
Volgens Blind is de Jupiler League een betere leerschool voor talenten dan de huidige beloftencompetitie. “Ongeacht of het niveau hoger is of niet; de Jupiler League is als geheel interessanter voor hun ontwikkeling. Er wordt over geschreven, de wedstrijden komen op tv en trekken over het algemeen meer publiek.”

Ajax wordt momenteel tegengehouden door de reglementen van de KNVB. Die schrijven voor dat clubs slechts één licentie voor het spelen van betaald voetbal krijgen. Dat betekent dat de Amsterdammers met één team in de Eredivisie óf Eerste Divisie uit mogen komen. Het aanpassen van de reglementen staat, ondanks de komst van de Topklasse en dus de mogelijkheid voor profclubs om een tweede team op te laten stomen naar de Jupiler League, niet hoog op de agenda bij de KNVB. “Het veranderen van het aantal licenties is wel eens aan de orde gebracht”, laat KNVB-woordvoerder Rob de Leede weten. “Het is ook een zeer legitieme vraag, maar het is niet een van de eerste dingen waar we aan gaan werken. We wachten de praktijk af en kunnen ons altijd nog over deze materie buigen.”

Degradatie
Blind vindt het nog te voorbarig contact met de KNVB hierover op te nemen. “Pas als we intern bij Ajax concluderen dat het positief voor ons kan zijn, heeft het zin de bond te raadplegen”, aldus Blind. De zaterdagamateurs van Ajax dreigen overigens dit seizoen te degraderen uit de Hoofdklasse. Promotie naar de Topklasse is dus voorlopig ver weg.

Related posts