Column Menno Pot: Nooit meer Oranje!

Ik ben in mijn leven hooguit een keer of vier naar een Oranje-wedstrijd geweest, maar zaterdag zat ik in de ArenA tijdens Nederland – Schotland. Dat kwam zo. Ik ben goed bevriend met een in Amsterdam wonende Schot, genaamd Gordon. Gordon was dit weekend jarig en hij organiseerde een feest in aeen Amsterdamse kroeg. Veel van Gordons vrienden uit Schotland vonden de combinatie van dat verjaardagsfeest én Nederland – Schotland voldoende reden voor een weekendje Amsterdam. Gordon regelde een stuk of vijftig kaarten en ik dacht: ach, laat ik eens meegaan. Een potje Oranje, het was jaren geleden, vooruit met de geit.

Ik ging er met open vizier heen, oprecht bereid om het naar mijn zin te hebben, maar helaas: ik weet nu weer precies waarom ik ook alweer zo”n hekel aan dat Oranje-publiek heb. Ik vond het echt vreselijk. Achter me zat een groepje Schotten. Zij constateerden het ook: “Fucking shit home support. There is no noise. Absolutely no fucking atmosphere whatsoever.”

Ze hadden (helaas) volledig gelijk. Oranje-supporters zetten een mal hoedje op, trekken een mal oranje pak aan, schilderen een vlaggetje op hun wangen en trekken hard schreeuwend en olé-oléënd naar het stadion, maar eenmaal op de tribune gezeten houden ze negentig minuten collectief hun bek dicht.

Het Wilhelmus wordt volkomen liefdeloos en zonder enige nationale emotie meegelalalalaad. Er is geen gezamenlijk repertoire van historische Hollandse liederen (terwijl ze écht wel bestaan; we hebben er genoeg). Niemand verzint een puntig spreekkoor. Nergens hoor je de scherpe ironie die ik bij Ajax om me heen gewend ben. Iedereen zit maar wat, met zijn malle hoedje, en praat zichzelf aan dat het een feest is. De KNVB kent de problematiek kennelijk en zorgt daarom voor zo veel mogelijk herrie om de stilte te verhullen: harde kutmuziek voor de wedstrijd, harde trance tijdens de opkomst van de elftallen, harde trance na een doelpunt en een luidruchtige, stupide pauze-act, verzorgd door een stel mongolen van Radio 538.

Het is schijn-uitgelatenheid. Allemaal nep, plastic en liefdeloos. Totaal gespeend van… Lees hier verder…

Related posts