Rode Adidas-strepen terug op thuisshirt seizoen 2009-2010

Nee, het is geen 1-aprilgrap. Berichten dat de drie adidas-strepen vanaf volgend seizoen (2009/2010) terugkeren op het shirt, zoals wordt gemeld door de AFCA Supportersclub, zijn correct. Dit als gevolg van de nieuwe megadeal die Ajax met adidas heeft afgesloten. In het nieuwe, tienjarige contract is de afspraak opgenomen dat de adidas-strepen terugkeren – net als in 2000 op het eerste Ajaxshirt van adidas. Volgens de Ajaxdirectie levert deze afspraak substantieel meer geld op en zijn deze extra inkomsten hard nodig. Ajax heeft laten weten hier niets meer tegen te kunnen doen. Het niet nakomen van deze afspraak zou contractbreuk betekenen en dat leidt weer tot zware (juridische) sancties.

In 2000 werd Umbro door Adidas afgelost als kledingsponsor. Het eerste jaar Adidas riep veel emotie op bij de supporters, aangezien de Duitse sportfabrikant dacht het maagdelijk wit van ons mooie thuisshirt te ontsieren met drie rode strepen op de mouw. Adidas gaf toe de bijkomende emotie te hebben onderschat en een seizoen later kwam men hierop terug. Het volgende bericht was toen op de officiële Ajax website te lezen: `De mouwen en de broek van het thuistenue van Ajax zullen volgend seizoen maagdelijk wit zijn. In overleg met de club heeft kledingsponsor Adidas besloten een tenue te ontwerpen zonder de drie strepen. Ook de kousen, die nu voorzien zijn van drie liggende strepen, worden met één rode band weer herkenbaar. (behalve evt. Champions League duels)`.

Schandalig
De AFCA Supportersclub heeft de Ajax-directie te kennen gegeven, het schandalig te vinden dat men tien jaar later weer voorbij gaat aan de emotionele waarde van het Ajax-shirt. Men doet regelrecht afbreuk aan de clubcultuur en tradities. De drie rode strepen horen gewoon niet op ons thuisshirt. Tevens hebben wij Ajax te kennen gegeven, dat wij het belachelijk vinden dat we het als mededeling gepresenteerd krijgen zonder er nog invloed op uit te kunnen oefenen. Wij hadden veel eerder geïnformeerd moeten worden over de plannen.

Wij hebben de directie van Ajax vriendelijk doch dringend verzocht om weer met Adidas in onderhandeling te gaan. Ajax heeft te kennen gegeven niets meer te kunnen doen. Het niet nakomen van de afspraken met de kledingsponsor zou contractbreuk betekenen, wat zou lijden tot zware (juridische) sancties. Dit betekent dus dat we de aankomende tien jaar zitten opgescheept met een ‘verminkt” Ajax-shirt.

Het is duidelijk dat men denkt dat de wereld er na tien jaar anders uit ziet. In vele opzichten is dat natuurlijk ook zo, maar clubcultuur en historisch besef worden niet aangetast door de tijdsgeest. Dat geldt ook voor de emoties die daarbij komen kijken. Tien jaar later maakt de Ajax-directie weer een knieval voor de commercie; het grote geld, maar gaan voorbij aan de emotie van haar supporters ! Een trieste constatering…

Adidas: Blijft van ons mooie shirt af !

Bron: AFCASupportersclub

Related posts