Van den Boog: ‘Van Basten is niet de TD’

Marco van Basten wordt door de buitenwereld gezien als een alleenheerser bij Ajax, maar van dat beeld blijkt weinig juist te zijn. Algemeen directeur Rik van den Boog zegt dat de voormalig bondscoach zich enkel bezighoudt met het eerste elftal en Jong Ajax. “Hij wil helemaal niet de baas zijn over alle voetbalzaken”, vertelde het bestuurslid, die bezig is aan zijn eerste jaar bij Ajax, op de website van zijn club.

In de media werd na het vertrek van Martin van Geel als technisch directeur het beeld geschetst van een organisatie waarin Van Basten overal het laatste woord zou hebben. Onterecht, zo meent Van den Boog. “Al vrij snel na mijn komst bleek uit gesprekken met Marco dat hij, in tegenstelling tot wat iedereen denkt, helemaal niet de baas over alle voetbalzaken wil zijn”, zei de directeur. Dus daar heb ik wat in geschoven.”

“Marco is verantwoordelijk voor het eerste elftal en Jong Ajax”, verduidelijkte Van den Boog de rol van de oefenmeester in de organisatie van de hoofdstelingen. “De onderdelen waar hij Danny (Blind, technisch manager, red.) voor heeft aangenomen, zoals scouting en de jeugdopleiding, blijven bij Danny. En Danny voert nog steeds het proces van aan- en verkoopbeleid uit. Die zaken vallen nu direct onder mij en niet meer onder Marco.”

“Als hoofdtrainer geeft Marco bij mij aan welke speler hij wil aantrekken en welke speler mag vertrekken”, vervolgde Van den Boog. “Voordat Marco bij Ajax tekende, heeft hij bepaalde zaken in zijn contract op laten nemen. Dan moet je denken aan zaken die betrekking hebben op de hoogte van investeringen in de selectie en andere punten omtrent het aan- en verkoopbeleid. Maar dat wil niet zeggen dat hij de technisch directeur is. Dat werd na het vertrek van Martin van Geel wel zo geïnterpreteerd, omdat hij die taken tijdelijk op zijn bord kreeg. Maar het is niet juist.”

Bron: Voetbalzone.nl

Related posts