There are no ads, please add some


‘Cruijff voorkwam komst van Gaal’

Ajax had de intentie om Louis van Gaal terug te halen als technisch directeur. Dat was de inzet tijdens de beruchte ledenraadvergadering van 19 februari vorig jaar, zo meldt Johan Derksen in zijn column in Voetbal International. Nadat Johan Cruijff daar kennis van nam, reed hij naar De Arena om de vergadering bij te wonen. Het vervolg is bekend. Overigens had Cruijff volgens VI niet zoveel bezwaar tegen Van Gaal in de functie van td, maar hij besefte meteen dat zijn protégé Marco van Basten dan geen trainer van Ajax werd.

Cruijff zorgde er dan ook voor dat Van Basten als trainer werd gecontracteerd, aldus Derksen. Cruijff wilde echter ook acht jeugdtrainers wegsturen, omdat ze in zijn ogen niet goed functioneerden. Van Basten vond die plannen – zoals bekend – veel te rigoureus en Cruijff gaf zijn opdracht weer terug aan de ledenraad.

Jaakke
Verder meldt Derksen in zijn column dat er rond de aanstelling van Van Basten een bizar gesprek plaatsvond tussen hem en toenmalig voorzitter John Jaakke. Tijdens dit gesprek veegde de coach genadeloos de vloer aan met Jaakke, die er volgens Van Basten helemaal niets van had gebakken als Ajax-voorzitter. Daarnaast eiste San Marco de beslissingsbevoegdheid over alle technische aangelegenheden, waarna hij Jaakke verbaasd achterliet.

Bron: VI / Ajaxnetwerk

Gerelateerde posts