Van Praag klaar voor bestuursfunctie UEFA

Vanaf morgenavond moet het Nederlandse voetbal weer zijn vertegenwoordigd in het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond UEFA. Sinds het overlijden van Jeu Sprengers ontbrak de nummer drie op de FIFA-wereldranglijst in de overkoepelende besturen van de machtigste voetbalorganen. Oud-Ajax-voorzitter Michael van Praag dient de opvolger van Sprengers te worden in het Europese college onder voorzitterschap van Michel Platini.

De bondsvoorzitter van de KNVB moet morgen in Kopenhagen bij de verkiezing tijdens het UEFA Congres de strijd aan met 11 andere kandidaten voor acht plaatsen tot 2013 en één plaats tot 2011 in het bestuur van de UEFA.

“Ik heb er veel vertrouwen in. Zeker door de geluiden die Harry Been als secretaris-generaal van de KNVB en ik als bondsvoorzitter hebben opgevangen. Al blijft het afwachten. Er is een verschil tussen ‘zeggen’ op iemand te stemmen en daadwerkelijk je stem op iemand uitbrengen. Helemaal, omdat het een anonieme stemming betreft.”

Van Praag weet dat als geen ander, want het leverde hem vorig jaar het bondsvoorzitterschap van de KNVB op in de strijd met Jan-Willem Hoogendoorn. Omdat onverwacht diverse amateurkikkers uit de kruiwagen sprongen, werd profafgevaardigde Van Praag de baas bij de Nederlandse voetbalbond. Belangrijk argument was dat Van Praag het Nederlandse voetbal internationaal veel beter kon vertegenwoordigen door al zijn contacten in Europa. Verder zou hij goede kansen maken op een plaats in het UEFA-bestuur. “Dat moet morgen gebeuren. Ik weet inmiddels wel dat je als onbekende in UEFA-kringen geen schijn van kans maakt bij de verkiezing in Kopenhagen. Er is een aantal onbekenden in de race, die er van alles aan doet om hun kandidatuur onder de aandacht te brengen. Door te bellen bijvoorbeeld. Allemaal tevergeefs, zo werkt het niet.”

Bron: De Telegraaf

Related posts