UEFA en FIFA tegen belachelijke ”Whereabouts”

De Europese voetbalunie UEFA en de wereldbond FIFA trekken samen op tegen de strenge dopingregels van het wereldantidopingbureau WADA. De twee bonden zijn niet eens met de strenge regels voor het doorgeven van de verblijfsplaats van spelers (zogenoemde whereabouts). Dat hebben ze dinsdag in een gezamenlijke verklaring laten weten.

Voetballers moeten, net als andere topsporters, via de whereabouts laten weten waar ze op welk moment verblijven. FIFA en UEFA zijn echter van mening dat voetballers als onderdeel van een team moeten worden gezien en niet als individuele sporters, zoals wielrenners en atleten. Voetballers zijn zes dagen per week in het stadion beschikbaar voor dopingcontroles. Thuis en op vakantie moeten ze met rust worden gelaten, uit respect voor hun privéleven, luidt de verklaring van de twee instanties.

De bonden vragen zich ook af of zo’n inbreuk op de personele vrijheid juridisch overeind blijft. Wereldwijd vinden jaarlijks tussen de 25.000 en 30.000 dopingcontroles plaats in het voetbal.

Related posts