Alderweireld: ‘Ajax heeft de beste jeugdopleiding’

Precies twee maanden na zijn debuut in het hoogste keurkorps van Ajax, had Toby Alderweireld afgelopen woensdag de taak om spitsen van het kaliber van Mamadou Niang en Bakary Koné onschadelijk maken. De jonge Antwerpenaar kwam bij het eerste tegendoelpunt net te laat om Niang af te blokken. “Ik aarzelde even”, bekent hij. “Zo merk je hoe het op het allerhoogste niveau razendsnel gaat.”

“Ik speel alleen tegen de grote ploegen”, blikt hij met een knipoog terug op zijn wedstrijden in de UEFA Cup. “Deze zomer mocht ik meedoen in het Amsterdam Tournament tegen Internazionale en VfB Stuttgart. In de competitie mocht ik invallen tegen NEC en De Graafschap. En Europees deed ik dus twee keer mee tegen Olympique Marseille, mede omdat collega Rob Wielaert niet speelgerechtigd was.”

De twintigjarige Alderweireld werd vijf jaar geleden als jeugdexponent van Germinal Beerschot naar Amsterdam gehaald. Hij heeft weinig weg van de timide doorsnee-Belg. “Ze zeggen wel dat de kleedkamer van Ajax hard is. Maar ik zit al enkele jaren bij een gastgezin in Nederland, ik ben dat dus gewoon. Daarnaast heeft Marco van Basten veel vertrouwen in mij. Dat geeft me een enorme boost.”

Alderweireld is zeer te spreken over de jeugdopleiding van Ajax. “Toch nog altijd met voorsprong de beste van Nederland. Er wordt heel anders naar jongeren gekeken: ze beseffen echt dat daar de toekomst ligt. Je wordt ook niet voor de leeuwen geworpen, je wordt perfect begeleid. Tegen Marseille was de gemiddelde leeftijd 22 jaar, er stonden zeven spelers uit de jeugdopleiding in de basis. Dat zegt genoeg.”

Bron: Voetbalzone

Related posts