Van den Boog: ‘Van Basten moet nog veel leren en niet indringend gesproken met Cruijff’

Algemeen directeur Rik van den Boog liet in het AT5 programma FC Godenzonen en Co weten dat Marco van Basten als coach nog veel te leren heeft. “Hij kan nog heel veel leren. Technisch en tactisch briljant, maar dit moet je ook over kunnen dragen op de spelers. En dat kost tijd”, aldus de directeur.

Volgens Van den Boog is het voor een voormalig superspits als Van Basten soms lastig om zaken te vertalen naar ‘mindere spelers’. “Marco heeft erg veel bagage meegenomen, maar daar zitten stukken in – zoals communicatie met spelers of begrijpen hoe spelers denken en voelen – die een andere manier van communiceren met zich meebrengen. Het kost tijd om zoiets te vertalen. Ik vind het fijn om hem waar nodig te helpen.”

Van den Boog vindt niet dat Van Basten door Ajax op zijn vingers is getikt wat betreft de communicatie. “Hij begrijpt hoe het zit, Marco is een heel intelligente man en hij pikt dingen heel snel op. De klasse van een trainer is als hij zich focust op zijn sterke punten, maar ook weet waar hij nog moet leren en daar hulp voor zoekt. Dat onderscheidt Marco wel, daar is hij zich absoluut van bewust.”

Geen alleenheerser
De clubbestuurder ontkende de veelgehoorde stelling dat Van Basten binnen Ajax een soort alleenheerser is. “Marco is gekomen om het voetbalgedeelte te managen en te doen, en eindverantwoordelijkheid te dragen voor een aantal facetten, zoals het aan- en verkoopbeleid. Maar operationeel sturen andere mensen dat aan. Marco is dus niet degene die alles bepaalt. Marco is geen alleenheerser, dat is een fabeltje. Laat ik het gewoon wegnemen: Marco bepaalt niet wat er bijvoorbeeld bij de jeugdopleiding gebeurt. Ik heb op een aantal punten de eindverantwoording, en niet Marco. Voetbaltechnisch is Marco de baas en nee, daar hoeft hij geen verantwoording voor af te leggen.”

Van den Boog liet verder weten dat hij niet tevreden is over het huidige seizoen, maar dat hij wel lichtpuntjes ziet. “Het is geen geslaagd seizoen, maar er zijn nog een aantal dingen die kunnen gebeuren. We gaan nu primair voor de tweede plek. Dat moeten we nastreven”, aldus de algemeen directeur.

Nieuw beleidsplan
Van den Boog zei ook dat Ajax werkt aan een nieuw of aangepast beleidsplan. “We zijn het beleidsplan aan het herschrijven. Wij willen elk jaar voor het kampioenschap gaan. Nee, ik spreek niet over moeten. Sommige dingen kun je wel willen, maar we moeten niks.”

Cruijff
De directeur gaf verder aan dat hij nog geen echt gesprek met Johan Cruijff heeft gehad. Het ziet er niet naar uit dat het erelid op korte termijn bij Ajax wordt betrokken. “Johan Cruijff heb ik wel ontmoet, maar niet indringend gesproken. Hij heeft nog wel een keer een gesprek met Marco gehad. We moeten Johan Cruijff koesteren, maar dat betekent niet dat Johan Cruijff moet gaan vertellen hoe de wereld in elkaar zit en hoe we moeten gaan voetballen. Wat hij zegt, is ook gewoon maar een mening.”

Bron: AT5 / AjaxNetwerk

Related posts