Ajax plichtmatig langs De Graafschap: 3-0

Opnieuw was het spel niet groots wat Ajax zondagmiddag liet zien, maar het resultaat werd heilig verklaard door coach Marco van Basten. Luis Suárez (2) en Darío Cvitanich verzorgden de treffers in het weinig hoogstaande treffen: 3-0.

Kijk hier voor het exclusieve fotoverslag van dit duel

Ajax ontsnapte in de beginfase aan een achterstand toen Vermeer gepasseerd werd maar Oleguer de kopbal van Luuk de Jong van de doellijn kon keren. Suárez opende vervolgens de score uit een standaardsituatie. Na een vermeende overtreding van Joost Volmer mocht de Zuid-Amerikaan aanleggen voor een vrije trap, die op prachtige wijze in de rechterhoek vloog. Vlak voor rust verdubbelde Cvitanich bij de eerste echte kans voor Ajax de marge door opvallend rustig te blijven voor Erik Heijblok. De Argentijn passeerde de doelman en vond vervolgens ruimte voor een vernietigend schot.

Gesteund door de comfortabele voorsprong leek Ajax in de tweede helft vrijer te kunnen gaan voetballen, maar niets bleek minder waar. De Amsterdammers hadden weliswaar veel balbezit maar daar werd weinig mee gedaan. Ruimte in het centrum werd nooit gevonden en voorzetten van de flanken kwamen nimmer goed aan. Uit een van deze mislukte passes was Thomas Vermaelen echter nog wel dichtbij een werelddoelpunt. De Belg volleerde een voorzet uit een moeilijke hoek op de lat.

Ook De Graafschap zou het aluminium treffen. Een hard schot van Rogier Meijer was niet houdbaar voor Kenneth Vermeer, die de bal op de lat zag knallen. De Graafschap was verder nog dichtbij de aansluitingstreffer via Ben Sahar, maar de huurling van Chelsea stuitte op Vermeer. Aan de overkant bracht Suárez Ajax uit een strafschop in veilige haven, waarna de wedstrijd als een nachtkaars uitging.

Doelstellingen gehaald
Na de wedstrijd plaatste Marco van Basten nauwelijks kanttekeningen en stelde hij dat de doelstelling was gehaald: “We hebben gewonnen en er zijn geen spelers geblesseerd geraakt.” Van Basten sprak over een ‘heel stroeve wedstrijd’. “Ik kon heel goed zien dat we donderdag ruim een helft met tien man tegen Olympique Marseille hebben gevoetbald”, zei de coach in gesprek met het ANP. “Daarbij misten we vandaag geloof ik ook nog acht of negen spelers. Winnen was het enige dat telde en dat is gelukt. Nu kunnen we helemaal toeleven naar de volgende wedstrijd tegen Olympique Marseille. Het wordt heel moeilijk, maar we gaan er alles aan doen.”Ajax-De Graafschap: 3-0 (2-0)
23. Suarez 1-0
41. Cvitanich 2-0
70. Suarez 3-0

Scheidsrechter: Haverkort
Toeschouwers: 49587
Kaarten: Geel: Bruno Silva (Ajax), Volmer (de Graafschap)

Opstelling Ajax:
Kenneth Vermeer, Bruno Silva, Rob Wielaert, Oleguer (’72 Toby Alderweireld), Thomas Vermaelen, Vurnon Anita, Urby Emanuelson, Robbert Schilder, Luis Suarez, Darío Cvitanich (’60 Leonardo), Miralem Sulejmani (’75 Daley Blind)

Opstelling De Graafschap:
Heijblok, Nalbantoglu, Hese, Volmer, J.Buijs, Schuurman, Meijer, Wuytens (’85 Jungschläger), v.d.Ouweland, De Jong (’62 Oost), Sahar (’75 De Ridder)

Related posts