Ajax-tiental houdt schade beperkt in Marseille: 2-1

Ajax heeft nog uitzicht op het bereiken van de kwartfinale van de UEFA Cup. In het eerste achtstefinaleduel tegen Olympique Marseille speelde Ajax al vanaf de 41ste minuut met tien man nadat Gregory van der Wiel tegen een stomme tweede gele kaart was opgelopen. Op dat moment stond Ajax met 2-1 achter en dat bleef het uiteindelijk ook.

Hoe anders had de wedstrijd kunnen lopen als Luis Suarez in de elfde minuut Ajax op een 1-0 voorsprong had gezet; Miralem Sulejmani ontsnapte aan de laatste linie van Marseille en ging hij samen met de Urugayaan op doelman Steve Mandanda af. Het was een kwestie van breedleggen en afmaken, maar Sulejmani gaf de bal iets te veel vaart mee. Suarez slaagde er ondanks een uiterste strekking niet in het leer tussen de palen te prikken.

Benoît Cheyrou liet zeven minuten later zien hoe dat wel moest; De middenvelder haalde verrassend uit vanaf twintig meter en doordat er een verradelijke stuit aan de bal zat kon Kenneth Vermeer zijn inzet niet keren: 1-0. Na ruim een halfuur spelen was ook de 2-0 een feit. Een voorzet van Bakari Koné kon door Mamadou Niang simpel met een hakje worden binnengeschoten: 2-0.

Ajax leek een oorwassing te krijgen maar de marge van twee treffers stond slechts drie minuten op het bord. Eyong Enoh werd tegen de grond gewerkt door Laurent Bonnart en scheidsrechter Ivan Bebek legde de bal op de stip. Suarez schoot gedecideerd raak: 2-1. Toch gingen de Ajacieden met sombere gezichten de kleedkamer in. Gregory van der Wiel ging in de 41ste minuut met al een gele kaart op zak geheel onnodig op het middenveld veel te hard in op zijn directe tegenstander en dat kwam hem op zijn tweede gele kaart te staan.

Vanwege het numerieke nadeel moest Van Basten Urby Emanuelson opofferen en verdediger Bruno Silva brengen om de defensie te versterken. De Ajax-verdediging, waarin de Belg Toby Alderweireld een degelijk debuut als basisspeler maakte, bleek taai. Met Mathieu Valbuena als aanjager viel Marseille wel aan, maar slaagde de ploeg er niet in Vermeer nogmaals te passeren. Ajax had dat deels te danken aan het Franse aluminium. Niang had in de 72ste minuut een uitgelezen kans op zijn tweede treffer van de avond, maar trof de paal. Aan de andere kant liet invaller Leonardo Marseille nog wel een paar keer schrikken, maar Ajax moest zich uiteindelijk tevreden stellen met de 2-1 die perspectief biedt voor de return, volgende week donderdag in Amsterdam.


Na amper tien minuten krijgt Suarez een grote kans op de 0-1 maar hij mist net


Aan de andere kant is het even later wel raak: 1-0


Oleguer Presas heeft zijn handen vol aan Mathieu Valbuena


Suarez zorgt in zijn eenjte toch opnieuw voor veel gevaar
Ismail Aissati debuteerde op het Europese platform als Ajacied


Toby Alderweireld stond verrassend in de basis en deed het prima


Vermaelen hakte er weer onverschrokken in zoals altijd


Enoh wordt aangetikt en krijgt terecht een penalty


Luis Suarez benut de pingel: 2-1


Robbert Schilder mocht als invasller opdraven nadat Lindgren geblesseerd het veld moest verlaten
De spelers bedanken de meegereisde fansOlympique Marseille – Ajax 2-1
13. Benoit Cheyrou 1-0
32. Mamadou Niang 2-0
35. Luis Suárez 2-1 (Penalty)

Kaarten:
Geel: Vermaelen en Leonardo(Ajax), Cheyrou (l’OM), Taiwo (l’OM)
Rood: 40′ Van der Wiel (Ajax) 2x geel

Opstelling Olympique Marseille:
Mandanda; Bonnart, Civelli, Hilton, Taiwo; Cana, Valbuena, Cheyrou; Kone, Niang, Ben Arfa.

Opstelling Ajax:
Vermeer; Van der Wiel, Alderweireld, Oleguer, Vermaelen; Enoh, Aissati, Lindgren (16′ Schilder); Sulejmani, Suárez (84′ Leonardo), Emanuelson (43′ Silva).

Related posts