Emanuelson: ‘Ik moet me nóg meer profileren’

Met Ajax grijpt hij voor de vijfde achtereenvolgende keer naast de landstitel, maar persoonlijk speelt Urby Emanuelson het beste seizoen uit zijn carrière. ‘Het zit oorspronkelijk niet in mijn karakter om andere mensen aan te sturen, maar al tijdens de voorbereiding op dit seizoen heb ik me voorgenomen belangrijker te worden voor de ploeg, ook in de coaching en de organisatie. Ook de trainer vindt dat ik me met mijn ervaring meer moet laten gelden. Uit een recent gesprek met onze mental coach Wim Keizer kwam ook naar voren dat ik me nóg meer als persoonlijkheid binnen de spelersgroep moet profileren’, aldus Emanuelson in een interview met Voetbal International.

‘De trainer is vier jaar bondscoach geweest en heeft Ajax in die periode op de voet gevolgd. Toen al concludeerde hij dat we te sterk afhankelijk waren van individuen en te weinig als team voor de dag kwamen. Dat klopte ook wel. Zodra het voetballend niet loopt, moet je als ploeg een wedstrijd op strijdlust kunnen binnenslepen. Dat is de laatste jaren te weinig gelukt en ook dit seizoen is het een belangrijk aandachtspunt.’

Trainer Marco van Basten
‘Van Basten stelt zich veel makkelijker open voor andere inzichten dan een hoop mensen denken. Hij geeft zijn assistenten de ruimte, werkt samen met Danny Blind, haalt Frank de Boer bij de staf, overlegt met Dennis Bergkamp, betrekt een mental coach bij zijn werk; dat zijn dingen waaruit blijkt dat hij niet alleen maar van zijn eigen ideeën uitgaat. Hij geeft zelf ook aan dat hij nog moet groeien als trainer. Dat vind ik eerlijk.’

Suárez en Suljemani
‘Het gebeurt niet vaak, maar als Luis Suárez een keer zijn dag niet heeft merken we dat meteen als ploeg. Hij is heel belangrijk voor ons. Zijn speelstijl moet je volgens mij zoveel mogelijk intact laten. Miralem Sulejmani heeft het moeilijk in zijn eerste seizoen hier. Hij is gehaald als de grote aankoop, waardoor de verwachtingen ontzettend hoog zijn. Het is heel anders om als speler van Ajax door het leven te gaan dan als speler van SC Heerenveen.’

Het Nederlands elftal
Ik heb gemerkt wat ik diep in mijn hart al langer wist: ik bén geen verdediger. Het tegenstrijdige is dat ik als verdediger het Nederlands elftal heb gehaald. Het is een vreemd contrast: ik ben voor mijn gevoel aan mijn beste en meest constante seizoen tot nu toe bezig, maar aan de andere kant heb ik al een jaar geen interland meer gespeeld. En ik heb op dit moment ook niet het gevoel dat ik er heel dicht tegenaan zit. Ik moet gewoon doorgaan op het pad dat ik dit seizoen ben ingeslagen en dan maar hopen dat ze me weer een keer nodig hebben bij Oranje.’

Het volledige interview met Emanuelson lees je in Voetbal International nummer 10, die sinds woensdag 4 maart in de winkel ligt.

Related posts