‘6+5-regel niet tegen Europese wetten’

Er zou binnen afzienbare tijd wel eens een limiet kunnen worden gesteld aan het aantal buitenlanders dat een club tegelijkertijd mag opstellen. Lange tijd werd gedacht dat het ambitieuze ‘6+5-plan’ van FIFA-voorzitter Sepp Blatter onhaalbaar was vanwege het in strijd zijn met de Europese wetten van vrij verkeer van werknemers, maar dat lijkt bij nader inzien een te voorbarige conclusie.

De 6+5 regeling wordt beschouwd als een revolutionair plan, dat inhoudt dat clubs tenminste zes spelers uit eigen land moeten opstellen. “Helaas is dit ‘6+5’-voorstel niet te rijmen met het vrij verkeer van werknemers in de EU. Het Europees Verdrag stelt duidelijk dat discriminatie op basis van nationaliteit niet kan”, zei Europees Parlement-lid Ivo Parlet al eerder, als reactie op de bekendmaking van de plannen door Blatter.

De FIFA heeft echter een diepgravend onderzoek ingesteld naar de regelgeving, dat is uitgevoerd door de INEA (Institute for European Affairs). De uitkomst bleek verrassend. Het aantal spelers dat niet uit mag komen voor de nationale ploeg van het land waar hun club zich bevindt, kan inderdaad worden gelimiteerd, zo stelt de Wereldvoetbalbond. Met andere woorden: er kan paal en perk worden gesteld aan het aantal ‘buitenlanders’ per clubteam.

“De studie toont aan dat we niet botsen met de Europese wet wanneer wij een dergelijke regel zouden invoeren. In naam van de FIFA en de vele co-federaties, wil ik mijn blijdschap uitspreken over deze bevingen”, aldus Blatter. “Door middel van het 6+5-systeem hopen wij het doorbreken van jonge spelers uit de eigen jeugd te stimuleren en nationale elftallen te beschermen.”

Bron: Partnersite Voetbalzone

Zie ook eerdere berichten:
02-07-2008: ’FIFA-limiet buitenlanders hier niet haalbaar’
30-05-2008: FIFA stemt massaal voor ‘6+5’-regeling maar Europese Commissie ligt nog dwars

Related posts