In Italië is Marco van Basten geen pannenkoek

Als Ajax-coach Marco van Basten voet zet op Italiaanse bodem, is de naam van Ajax opeens een stuk minder waard. Alles draait om de voormalig topspits die samen met Ruud Gullit en Frank Rijkaard AC Milan naar grote hoogte stuwde. De Italianen herinneren zijn klasse, finesse, balgevoel en de tranen van trainer Fabio Capello bij het gedwongen afscheid van San Marco.

‘Van Basten is een speler die in Italië veel heeft laten zien’, vertelt Cesare Prandelli. De coach van Fiorentina lauwert behalve de voetballer ook de trainer Van Basten. Vooral de magistrale wijze waarop hij met het Nederlands elftal op het afgelopen EK afrekende met wereldkampioen Italië maakte indruk. ‘Van Basten heeft zich als coach bewezen, dat heeft vooral te maken met zijn aanvallende spelopvatting,’ legde Prandelli uit.

Die hang naar aanvallend en aantrekkelijk voetbal heeft Van Basten nog steeds, de uitvoering laat bij Ajax echter te wensen over. In zijn eerste seizoen als clubtrainer worstelt de geboren Utrechter met zijn elftal. De oefenmeester heeft het beoogde doel, de nationale titel, al uit zijn hoofd moeten zetten. ‘Maar de prestaties van dit seizoen doen niets af aan de status van Ajax en Van Basten’, vindt Prandelli.

Hoe anders is dat in Nederland, waar het beeld van de magistrale voetballer Van Basten plaats heeft gemaakt voor het beeld van de kwakkelende trainer Van Basten. ‘In Italië heb ik mooie jaren gehad en dat zijn de mensen hier niet vergeten. Maar ook in Nederland zijn de meesten positief, worden mijn goals herinnerd. Al is dat de laatste weken wel wat minder’, legt de coach van de Amsterdammers uit.

Nu maar afwachten wat een avondje Florence met de status van Van Basten in Italië doet.

Bron: DePers

Related posts