Fiorentina kijkt uit naar ‘klassieker’ tegen Ajax; Van Basten gaat voor catenaccio

Marco van Basten heeft Ajax in de underdog-positie gezet voor het duel met Fiorentina. De oefenmeester zei donderdagavond op de persconferentie in Florence ‘de schade te willen beperken’ en dat Ajax ‘in de return zal moeten toeslaan’ wegens de vele absenties. Dat betekent waarschijnlijk catenaccio-voetbal donderdagavond. “In sommige gevallen mag Ajax zich denk ik best wel aanpassen. Zeker als een club van het kaliber Fiorentina de tegenstander is”, aldus Van Basten . “Ze spelen dit seizoen erg goed. Ik denk dat ze ons het gevoel willen geven dat we goed kunnen voetballen. Vervolgens willen ze dan bij balverlies razendsnel toeslaan. We zullen dus goed en georganiseerd moeten spelen. Ik ben tevreden als dat een puntje gaat opleveren.”

Ajax mist de geblesseerde Gabri, Jan Vertonghen, Dario Cvitanich en Eyong Enoh. Rob Wielaert is niet speelgerechtigd. Mogelijk stelt Van Basten vier in plaats van drie middenvelders op. “Dat zou zomaar kunnen. Het is belangrijk om negentig minuten lang in een goede organisatie te blijven staan. Zij geven de tegenstander graag het gevoel dat er iets te halen valt. Bij balverlies willen ze razendsnel toeslaan. Dat lukt ze vaak heel aardig.”

Over Fiorentina was Van Basten lovend. ‘Het is een sterke ploeg. Ze hebben goede spelers met Mutu, Melo en Gilardino en kunnen georganiseerd spelen. Daarnaast maken ze ook wedstrijden spectaculair’, aldus Van Basten.

Klassieker
Fiorentina-trainer Cesare Prandelli zegt uit te kijken naar het treffen met Ajax dat volgens hem ‘een klassieker’ is. “Het wordt een fascinerend duel”, blikt de oefenmeester vooruit op het duel van donderdagavond. “Ajax is een roemruchte club met veel ervaring op het hoogste niveau. Ze hebben in Europese toernooien altijd een hoofdrol gespeeld.”

Prandelli weigert dan ook aan te nemen dat Ajax niet meer zo groots als weleer is. “Ik weet dat ze dit seizoen wat problemen hebben”, zegt de trainer. “Maar ik ben er van overtuigd dat ze aan de top zullen terugkeren. Met een goede, aanvallend ingestelde coach als Marco van Basten komt dat wel goed.”

Over de ambities van zijn eigen team is hij duidelijk: “We willen het in dit toernooi zover mogelijk schoppen. Maar voor Ajax is de UEFA Cup ook de meest reële kans op een prijs, dus dat zal voor een boeiende strijd zorgen.”

Related posts