De komende vijf jaar geen uitfans bij de klassiekers

De wedstrijden tussen de hoofdmacht van Ajax en feyenoord worden de komende vijf jaar zonder de supporters van de bezoekende club gespeeld. Dit heeft de KNVB laten weten, na overleg dat woensdagavond plaatsvond tussen de burgemeesters Cohen (Amsterdam), Aboutaleb (Rotterdam), bestuurders van Ajax, feyenoord en de KNVB.

De periode van afkoeling wordt na twee jaar geëvalueerd, waarna de termijn eventueel ingekort kan worden. Voor de Beloftenelftallen geldt dat zij de komende twee seizoenen helemaal zonder publiek worden gespeeld. Ook na deze periode vindt een evaluatie plaats. De beslissing volgt op de incidenten van afgelopen week, van de wedstrijden van zowel de eerste elftallen als de beloftenteams.

‘Ondanks de eerdere waarschuwingen die clubs en burgemeesters aan de aanhang hebben gegeven, is er blijvend sprake van misdragingen, geweldsincidenten en spreekkoren,’ meldt de KNVB in een persbericht. ‘Naar aanleiding van supportersrellen is in 2005 door de burgemeesters, clubs en KNVB destijds afgesproken dat als er zich bij de volgende wedstrijden weer ongeregeldheden voordoen, dit zogenaamde ‘vijf-jaar-regime’ van kracht zal worden.’

Gezocht
Afgelopen zondag beperkte de ongeregeldheden zich tot enkele opstootjes bij de aankomst van de feyenoord-aanhang. Tijdens de wedstrijd waren spreekkoren minimaal hoorbaar. De gefrustreerde feyenoord-fans scandeerden na afloop bij het verlaten van het stadion wel wat leuzen. Op zich gebeurde er dus niet echt veel bijzonders meer dan de afgelopen edities van 2006 en 2007. Het lijkt er daardoor op dat er bewust naar een aanleiding gezocht is om tot de vijfjaars-sanctie over te gaan en die is er altijd wel te vinden…

Geen knip voor de neus
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zegt het spijtig te vinden dat het besluit over het weren van de uit-supporters de echte voetballiefhebbers treft. Hij zei dat woensdag na afloop van de besprekingen in Zeist. Volgens Aboutaleb waren de consequenties van de ongeregeldheden van te voren duidelijk gemeld. Hij noemt de relschoppers ‘geen knip voor de neus waard’.

In Zeist zijn de beelden bekeken van de ongeregeldheden. Volgens Aboutaleb ging het om honderden relschoppers die al lang van te voren de feyenoord-supporters stonden op te wachten.

Related posts