Ajax heeft 6,5 miljoen fans in Europa

Ajax is de populairste Nederlandse voetbalclub in Europa. De Amsterdammers hebben volgens onderzoeksbureau Sport + Markt 6,5 miljoen fans. De club bezet daarmee de negentiende plaats in de ranglijst. Barcelona en Real Madrid zijn de clubs met de grootste aanhang. De Catalanen hebben liefst 44,2 miljoen Europese fans, de ‘Koninklijke’ 41 miljoen.

Sport + Markt stelde een top 20 van populairste clubs samen en ondervroeg daartoe 9600 voetballiefhebbers tussen de 15 en 69 jaar in zestien Europese landen. Ajax is de enige Nederlandse club in de top.

Het Duitse marketingbureau Sport + Markt onderzocht al eens eerder de populariteit van Europese topclubs. Ten opzichte van de eerste editie heeft Ajax meer fans, maar is de club wel twee plaatsen gezakt op de ranglijst. De Turks clubs Galatasaray (vijftiende) en Fenerbahçe (zeventiende) zijn Ajax voorbijgestreefd.

Feyenoord en PSV kunnen niet tippen aan de faam van Ajax. De Rotterdammers staan met 1,6 miljoen fans op de 52e plaats en landskampioen PSV komt met 1,3 miljoen Europese fans niet verder dan de 61e plaats.

Spanje, Engeland en Italië hebben de grootste competities in Europa en zijn het meest geliefd. In de top 10 staan behalve de twee Spaanse topclubs vier Engelse clubs: Manchester United (3), Chelsea (4), Liverpool (6) en Arsenal (7). De twee Italiaanse vertegenwoordigers zijn AC Milan (8) en Juventus (10).

Opvallend is de vijfde positie van Zenit Sint Petersburg, de Russische club van trainer Dick Advocaat, die vorig seizoen de UEFA-beker won. Zenit klom vanaf de tiende plaats en kreeg in het tweede onderzoek 8,5 miljoen stemmen meer. De club komt nu uit op 23,9 miljoen fans.

Related posts