Column Menno Pot: Paarden en ruiters

Om beurten verdedigen feyenoorder Jurryt van de Vooren en Ajacied Menno Pot de eer van hun club in de columntwist ‘De Klassieker’ op Nu.nl. Ditmaal in aanloop naar de klassieker van aanstaande zondag de beurt aan Menno:

Beste Jurryt,Welke club staat eigenlijk erger voor joker: een club met een begroting van 65 miljoen euro die begin februari veertien punten achterstaat op de koploper met een begroting van 28 miljoen euro, of een club met een begroting van 45,9 miljoen die 32 punten achterstaat op diezelfde koploper?

Laten we die vraag maar als een retorische beschouwen. Dan hoeven we er geen antwoord op te geven.

Golfen
Het zou mij niet verbazen als Ajax zondag tijdens De Klassieker (die jullie trouwens prima zouden kunnen winnen) zijn eigen Leon Vlemmings op de bank heeft zitten. Ik sluit beslist niet uit dat Marco van Basten binnenkort besluit een paar jaartjes te gaan golfen. Beetje prakkizeren of hij het eigenlijk nog wel leuk vindt – trainertje spelen. Stelt bijdehante Bertje geen rotvraagjes, dan roept er wel een supporter ‘pannenkoek’ tegen je of komt er wel een capuchonbrigade verhaal halen op het trainingsveld. Geen zin meer in, dus toedeledokie! Echt, het zou me nauwelijks verbazen.

Nu we toch schaamteloos op de zaak vooruit aan het lopen zijn: áls dat gebeurt, zal ik de smeekbede herhalen die ik al vaker heb uitgesproken. Ajax, mijn geliefde, dierbare, doodzieke Ajax: stel vanaf nu alleen nog ruiters aan als hoofdtrainers. Geen raspaarden meer.

Co Adriaanse
Herinner je je de ‘paard/ruiter-stelling’ nog, Jurryt? Kwam uit de koker van Co Adriaanse, toen hem in 2001 werd gevraagd of er binnen de staf van Ajax eventueel plaats zou zijn voor Marco van Basten. “Op dit moment zie ik zo één-twee-drie geen vacature,” zei Co. “Bovendien: een goed paard is niet per definitie ook een goede ruiter.”

Geestige uitspraak, en ook nog hartstikke waar, maar hij werd Adriaanse onmetelijk zwaar aangerekend door enkele omhooggevallen Mokumse old boys die hem toch al niet mochten. Binnen de club werd gereageerd alsof Co voor de camera ‘Marco, je moeder is een hoer’ had staan scanderen.

‘Schoolmeester’
Van de weeromstuit zet Ajax zijn kaarten sindsdien nooit meer op ruiters (type didacticus/’schoolmeester’), maar vooral op raspaarden. Pal vóór Adriaanse was Jan Wouters trainer; ná … Lees hier verder

Related posts