Uilenberg: ‘Niet alle kritiek Van Basten terecht maar geen monitor, wel meer officials’

Naar aanleiding van een hernieuwd pleidooi van Van Basten om de hulp van televisiebeelden in te roepen, geeft scheidsrechterbaas Jaap Uilenberg donderdag in AD/Sportwereld aan dat de FIFA nog niet staat te springen om invoering van technologische hulpmiddelen in het topvoetbal. Hij geeft de coach wel gelijk.

De enige handreiking is mogelijk de introductie van een vijfde en zesde official. Die zouden de scheidsrechter vanachter de beide doelen moeten gaan assisteren, naast de nu al aanwezige vierde man bij de dug-outs. “Het is niet de onwil van de KNVB, maar bij de FIFA zit er gewoon geen enkele beweging in dit thema”, legt de voormalig toparbiter uit in de sportkrant. “En het beleid van de wereldvoetbalbond is leidend.”

Onlangs is er bij drie toernooien voor jeugdspelers geëxperimenteerd met de introductie van een vijfde en zesde official. “Die vijfde en zesde man nemen ieder plaats achter een doel en staan rechtstreeks in contact met de scheidsrechter. Het idee van twee extra paar ogen voor de arbitrage wordt ondersteund door Michel Platini (UEFA-voorzitter, red.). De evaluatie is momenteel gaande. Valt die positief uit, dan krijgt het experiment in de komende maanden een vervolg bij de senioren.’’

Niet terecht
Overigens vindt Uilenberg lang niet alle klachten van Van Basten en Ajax over scheidsrechtersbeslissingen in dit seizoen terecht. “De uitsluiting van Jan Vertonghen tegen FC Groningen bijvoorbeeld, daarin steun ik de arbitrage volledig. Voor dit seizoen hebben we de clubs voorgelicht over de sanctie op overdreven protesteren.”

Tekst: Partnersite Voetbalzone.nl

Related posts