Column Cruijff: Het is in- en intriest

In zijn column in De Telegraaf velt Johan Cruijff een hard oordeel over het huidige niveau van organisatie en management bij de Nederlandse clubs en het niveau van de topclubs in het bijzonder: Terug na een maand Afrika ben ik meteen met de neus op de feiten gedrukt. Alle zaken waar ik het de afgelopen jaren over gehad heb, vallen nu samen. Helaas in negatieve zin. Wat leiderschap in het Nederlandse topvoetbal betreft, was het deze week weer de beurt aan PSV. Na FC Utrecht en Feyenoord, verdween ook daar de trainer. En kom je voor de zoveelste keer tot de conclusie dat het zo verschrikkelijk jammer is dat Nederland op het gebied van organisatie en management zover achterloopt. Na zo veel slechte voorbeelden komen we maar geen stap verder.

Eerlijk gezegd weet ik niet wat het is. Het is een situatie die de prestaties aantast, de sfeer negatief beïnvloedt en je komt er niet verder mee. Toch wordt de boel de boel gelaten. Het is in- en intriest.

Omdat het aan de top niet goed zit, zie je nu ook hoe de kwaliteit wordt aangetast. Ik kan het elke keer opnieuw aanstippen, maar technisch en tactisch is het Nederlandse voetbal hard hollend achteruitgegaan. In plaats van er iets aan te doen, hoor ik nu allerlei verhalen dat het weliswaar minder is geworden, maar dat we er meer spanning voor terug hebben gekregen. Als je zoiets hoort, is dat eigenlijk ook in- en intriest.

Niveau
Kijk naar de ranglijst van de Eredivisie en je ziet dat met nog veertien wedstrijden te gaan de competitie eigenlijk al beslist is. Wat nou spanning, als je nu bijna wekelijks ziet dat de traditionele topclubs niet meer in staat zijn om wedstrijden te domineren? Dat ze niet in staat zijn om technisch en tactisch een acceptabel niveau te halen.

En maar roepen dat het met de opleiding goed zit en dat we met z’n allen goed bezig zijn. Wie neemt nou wie in de maling? Kijk naar de wedstrijden, kijk naar de spelers in het veld en je ziet gewoon dat het niet goed is. Technisch is het niet goed en als je het positiespel goed analyseert, dan blijkt vrijwel ieder onderdeel van dat veelomvattende begrip onvoldoende uitgevoerd te worden.

Nigel de Jong
Intussen blijft iedereen maar tegen elkaar roepen, hoe goed we het wel niet doen. Je ziet deze instelling op alle fronten terug. Zoals het nieuws dat Nigel de Jong voor een recordbedrag aan Manchester City is verkocht. Net als Rafael van der Vaart mocht hij voor zo’n 2 miljoen euro bij Ajax vertrekken. Niet omdat de club het geld nodig had, maar omdat ze niet goed genoeg werden bevonden. Net als Van der Vaart is inmiddels ook De Jong voor zo’n beetje het tienvoudige doorverkocht.

Als je al deze zaken op een rij zet, dan wordt je dus niet vrolijk. Zowel sportief, organisatorisch als zakelijk levert het Nederlandse voetbal enorm in. Het ergste is nog dat iedereen elkaar wijsmaakt dat het best meevalt en dat we eigenlijk heel goed bezig zijn.

Ik word daar niet vrolijk van!

Was getekend; Johan Cruijff

Related posts