Ajax opnieuw rood en weer onderuit: 0-1 tegen Heerenveen

In de jacht op koploper AZ heeft Ajax zaterdagavond in eigen huis kostbare punten verspeeld. Heerenveen-speler Danijel Pranjic was vanavond de speler die Ajax drie punten ontnam. Met een precieze vrije trap scoorde de Servier de 0-1 wat uiteindelijk de einduitslag was.

Kijk hier voor het Fotoverslag van dit duel

Opnieuw een forse streep door de rekening van Marco van Basten en ook voor het trouwe publiek in de Arena. Na het verlies tegen Groningen was Ajax klaar voor de drie punten tegen het Friese Heerenveen. Alhoewel trainer Marco van Basten te kennen gaf dat er op het duel met de Friezen geen extra druk lag vanwege de strijd om het kampioenschap, wist zijn ploeg in de eerste helft van de wedstrijd in de Amsterdam Arena niet te overtuigen. Verre van zelfs. Net als de bezoekers, grossierde de thuisploeg in balverlies. Na 45 minuten voetballen was het zelfs voor de meest positieve toeschouwer lastig om tot een handvol goede kansen te komen.

Het cruciale voorval speelde zich af op het moment dat de spelers nog maar koud op het veld stonden voor de start van de tweede helft. Roy Beerens ontsnapte op aangeven van Danijel Pranjic aan de aandacht van de Ajax-defensie, en leek alleen op Maarten Stekelenburg af te kunnen gaan. Thomas Vermaelen poogde de bal nog voor de rappe vleugelaanvaller weg te spelen, maar faalde in die opzet en haalde zijn opponent onderuit. Scheidsrechter Roelof Luinge toonde zich onverbiddelijk en stuurde de Belg met rood naar de kleedkamer.

De rode kaart voor Vermalen vlak na de pauze werd gevolgd door een offensief van Heerenveen, dat via Gerald Sibon op voorsprong leek te gaan komen. De boomlange spits kreeg de bal uit de kluts voor zijn voeten, maar stuitte op de heldhaftig uitgekomen Stekelenburg. Vijf minuten later moest de doelman van Ajax alsnog capituleren. Pranjic mocht vanaf een meter of achttien aanleggen uit een vrije trap, en draaide de bal door de muur heen en via de vuisten van de Ajax-doelman in de bovenhoek: 0-1.

Oleguer
Marco van Basten weigerde om vol op de aanval te gaan spelen en bracht notabene Oleguer in de ploeg. Een kansloze missie was aanstaande. Ook het inbrengen van Leonardo mocht niet baten. Ajax heeft deze avond zeer dure punten laten liggen en mag hopen dat Sparta zondag tegen AZ nog kan stunten. Anders kan de beslissing in de competitie wel eens vroegtijdig zijn gevallen.

Ajax-Heerenveen: 0-1 (0-0)
59. Pranjic 0-1

Scheidsrechter: Luinge
Toeschouwers: 50333
Gele kaarten: Gabri, Schilder (Ajax), Popov, Smarason (Heerenveen)
Rode kaart: Vermaelen (Ajax)

Opstelling Ajax;
Stekelenburg, v,d Wiel, Wielaert, Vermaelen, Schilder, Gabri, Sulejmani(Sarpong/72), Anita(Oleguer/80), Suarez, Cvitanich(Leonardo/76), Emanuelson.

Opstelling Heerenveen:
Vandenbussche, Breuer, Bak Nielsen, Dingsdag, Popov, Grindheim, Vayrynen(Smarason/12), Beerens, Sibon(B Kalou/78), Pranjic(Ingelsten/87).

Related posts