Column Ron Schiltmans: Marco’s magische moment

Het zijn onmenselijk zware tijden voor politicus Geert Wilders. Allereerst hoorde hij de rechtbank roepen dat hij voor zijn uitspraken over sommige medelanders en hun geloof alsnog vervolgd gaat worden. Dat hij hierdoor volgens eigen zeggen ‘aangeslagen’ was, vond ik in zijn geval geen handige woordspeling. Maar het echt slechte nieuws kwam eind vorige week.

Je doet je hele politieke carrière ontzettend je best om zo ongeloofwaardig mogelijk over te komen en je lijkt er op te kicken gehaat te worden. Je roept racistische dingen in de Tweede Kamer en je hangt je Limburgse hoofd elke week een klein half uurtje in de waterstofperoxide, om er elk greintje verstand uit te laten bleken. Dat is allemaal prima gelukt. Tot zover niks aan de hand. Heel Nederland houdt angstvallig rekening met je, dus je hoort er helemaal bij.

Maar dan schrijft op een regenachtige vrijdagmiddag een FC Groningen-fan plotseling dat ondergetekende, vredelievend Ajaxcolumnist, eigenlijk veel erger is dan jij. Dat je, vergeleken bij deze ‘haat en verderf zaaiende stukjesschijver’, eigenlijk maar een onschuldige politieke kleuter bent. Dan ben je als extreem rechtse raaskaller toch regelrecht beledigd? Dan is die louche homevideo toch mooi voor niks geweest? Gelukkig is zijn enge politieke clubje door die rechtzaken inmiddels zwaar in geldnood en bedelt hij op zijn website schaamteloos om geld. Door de kwetsende vergelijking op vrijdag is zijn leven nu definitief mislukt. Iets wat wij allemaal al wisten. Hij nu ook, hoop ik. Ik zie die blonde pruik al in de rij bij de Sociale Dienst, zwetend tussen de meest vriendelijke allochtonen.

Ik las het afgelopen weekend allemaal met een glimlach. Complimenteerde de Groninger met zijn aardig geschreven, gechargeerde stukje en wenste hem vervolgens zondagmiddag tegen Ajax stilletjes een mooie, zware nederlaag toe. Zo zijn we dan ook wel weer. Maar het liep helaas allemaal iets anders dan gehoopt. Na het onverwachte succes in Nijmegen, dachten we…
Lees verder op RonSchiltmans.nl

Related posts