Ajax met tien man langs NEC: 2-4

Ajax heeft 2009 met een zege geopend. Het uitduel met NEC werd een waar spektakelstuk. Na een saaie eerste helft kwam de wedstrijd in de tweede helft echt op gang. Helaas was er ook een negatieve kant aan de wedstrijd. Dario Cvitanich mocht ook even kennis maken met het blunderende arbitrale trio.

Opluchting bij het tiental Ajacieden

De Argentijnse spits kreeg twintig minuten voor tijd namelijk zijn tweede gele en dus rode kaart. Zijn eerste gele kaart kreeg hij al snel, nadat hij met zijn hand de score wilde openen, de tweede kreeg hij wegens onbesuisd spel wat zeker niet terecht was. Scheidsrechter Blom oordeelde echter anders en stuurde de Argentijn met rood naar de kleedkamer.

Marco van Basten kon na afloop van de gewonnen uitwedstrijd bij NEC (2-4) zijn geluk niet op. De oefenmeester had wel het een en ander aan te merken op het spel van zijn ploeg, maar de vreugde om de overwinning overheerste. ‘Ik kan eigenlijk alleen maar gelukkig zijn’, reageerde de coach van Ajax tegenover het ANP. In een open eerste helft was Ajax de betere ploeg. De ploeg van Marco van Basten oogde het eerste half uur frisser en combineerden bij vlagen vlotjes door de achterhoede van NEC heen. Na twee minuten leek Ajax al op 0-1 te komen, maar leidsman Kevin Blom zag dat Dario Cvitanich – na een duw van Patrick Pothuizen – met de hand binnenwerkte. Geel.

Het was Pothuizen zelf die eigenlijk de 1-0 had moeten scoren. De routinier, vanwege het vertrek van aanvoerder Peter Wisgerhof basisspeler, kopte prachtig in. Urby Emanuelson redde echter op de lijn. Zestig seconden later mikte Ajax’ aanvalsleider Suarez op de paal. De tweede helft bracht was een waar spektakelstuk. Binnen tien minuten na de rust gebeurde wat de hele eerste helft al in de lucht hing: er vielen doelpunten. Miralem Sulejmani haalde namens Ajax als eerste de trekker over. De Serviër, deze week bekritiseerd door Marco van Basten, schoot een vrije trap hard binnen.

Zestig seconden later was het – Jan Vertonghen was z’n man kwijt – alweer 1-1. Ramon Zomer kopte zuiver achter de teruggekeerde Stekelenburg binnen. NEC kreeg een minuut later via Ntibazonkiza zelfs een kans op de 2-1. Ajax leek van slag, maar NEC hielp Ajax weer in het zadel na aarzelend ingrijpen van Pothuizen en Zomer. De bal belandde via de hard werkende Cvitanich bij Sulejmani: 1-2. Het duel bleef, ondanks de dreun voor NEC, echter open. NEC-aanvoerder Yousef El Akchaoui deed ook die Ajax-voorsprong snel teniet. Eyong Enoh stond na een vlug genomen vrije trap te slapen, waardoor de aanvoerder van de Nijmegenaren uit een lastige hoek mocht uithalen. Stekelenburg kon er niks aan veranderen: 2-2

Twintig minuten voor tijd leek Ajax zichzelf de das om te doen. Cvitanich kreeg onnodig zijn tweede gele kaart: Ajax verder met tien man. In het knotsgekke duel gebeurde toch wat niemand meer dacht. Dani Fernandez verlengde een vrije trap van Suarez achter zijn eigen doelman: 2-3 voor Ajax. Het was echter Gabri die na een pass va Suarez de bal met een lob over doelman Babos lifte en zo de drie punten zeker stelde.En zo is de tweede seizoenshelft op een voor Ajax waardige manier begonnen. De achterstand op koploper AZ, dat bij Volendam won, blijft drie punten. NEC moet het doen met een plek in de middenmoot.

Suljemani 0-1

Suljemani 1-2

Fernandez (eigen doelpunt) 2-3

Gabri 2-4

NEC-Ajax: 2-4 (0-0)

48′: 0-1 Sulejmani
50′: 1-1 Zomer
54′: 1-2 Sulejmani
67′: 2-2 El Akchaoui
78′: 2-3 Fernandez(ed)
95′: 2-4 Gabri