Uilenberg: ‘Scherper toezien op elleboog, overtredingen met gestrekt been, vasthouden en protesteren’

Je zou zeggen dat de voetbalregels vastgesteld en duidelijk zijn maar altijd zijn er scheidsrechtersbazen of ander bobo-gespuis dat meent de trend van de dag te moeten bepalen. Zo nu niet anders. Japie Uilenberg trommelde zijn knechten bij elkaar en instrueerde dat de mode voor de tweede seizoenshelft moet zijn het scherper toezien op de elleboog, overtredingen met een gestrekt been, vasthouden in de zestien en het protesteren. ,,Dit zijn hot items die voor de winterstop zijn verwaterd”, aldus Uilenberg op de website van de KNVB.

,,We willen dat dit soort zaken wordt aangepakt”, verkondigde Uilenberg op een persbijeenkomst in Hoenderloo, die als afsluiting gold van een trainingskamp voor (assistent-)scheidsrechters betaald voetbal. ,,Deze zaken hebben we neergezet als vervolg op EURO2008. In het begin van het seizoen zijn we daar meer dan uitstekend mee omgegaan, daarna is het verwaterd.”

Volgens de coördinator scheidsrechterszaken is het opnieuw onder de aandacht brengen van deze regels belangrijk voor de twee hoofddoelstellingen van de arbiters. Uilenberg legt uit: ,,Ten eerste gaat het om de bescherming van de spelers. Als iemand met een gestrekt been een schandalige overtreding maakt is dat gewoon rood. Ongeacht of dat nu in de eerste of de laatste minuut gebeurt.” Het tweede punt is het imago van het voetbal en de scheidsrechters. ,,Dat moeten we beschermen.”

Niet ontevreden
Terugkijkend op de eerste seizoenshelft gaf Uilenberg aan ‘niet ontevreden’ te zijn. ,,Het had zeker slechter gekund, maar sommige aspecten ook beter. Maar dat heb je in elk seizoen.” Dat succes en teleurstelling dicht bij elkaar liggen, bleek uit de aanstellingen voor de grote toernooien. Na de vreugde over EURO2008 volgde de teleurstelling over het WK van 2010 in Zuid-Afrika. ,,We gingen er vanuit dat Pieter Vink erbij zou zitten”, geeft Uilenberg aan. ,,De bekendmaking kwam dan ook als een enorme teleurstelling. Dit had niemand verwacht.”

Vink werd het slachtoffer van een nieuwe koers bij de FIFA. ,,De scheidsrechters die écht aan de top staan, zoals de Belg Franck de Bleeckere, zijn erbij. Daarnaast heeft de bond bewust besloten om veel jonge arbiters een kans te geven. Dat kwam voor mij als een totale verrassing.” Vink zelf baalde uiteraard ook. ,,Als je aan een Europees kampioenschap hebt geroken en geproefd, wil je ook naar Zuid-Afrika. Ik heb lang meegedaan, maar toen de beslissing viel zat ik er niet bij.”

Luinge
Op de bijeenkomst werd ook bekend dat de KNVB en Roelof Luinge (53) eind februari met elkaar rond de tafel gaan zitten om te praten over de toekomst. ,,De beslissing ligt bij mij, denk ik”, vertelt de ervaren arbiter. ,,Ik voel me topfit en het gaat uitstekend. Misschien ga ik door als arbiter, maar het kan ook een technische functie worden of zelfs helemaal niks. Ik ga er de komende tijd goed over nadenken. Het blijft een prachtig vak.”

Related posts