Van Basten ziet Ajax groeien; transfer Wielaert wenselijk

Marco van Basten heeft vanuit Portugal laten weten het jammer te vinden dat Ajax en FC Twente nog niet tot elkaar zijn gekomen inzake de transfer van Rob Wielaert. Ook laat de coach zijn licht schijnen over het trainingskamp in Portugal, de tweede seizoenshelft en de mening van voetballend nederland over AZ.

Terwijl op de golfcourt van het Pine Cliff Resort het geluid van een ferme afslag klinkt, plaatst Marco van Basten in zijn terrasstoel net een scherpe opmerking ‘Nee, zegt de trainer van Ajax. Ik behoor niet tot de mensen die vinden dat AZ voor de winterstop continue het beste voetbal heeft gespeeld. Ik vind dat wij ook goede periodes hebben gekend. Het verschil is: zíj willen het graag uitspreken. Nou, ik vind dat verder prima’.

In het uitgestrekte hotelcomplex waar het Nederlands elftal tijdens Euro 2004 verbleef, blikt Van Basten terug en vooruit. Tussen het antwoorden door spieden zijn ogen naar golfende Engelsen en Ieren die zich pal voor zijn neus bij een graadje of 17 inspannen in de Portugese zon. Scherpte is een woord dat ook past bij de dagelijkse trainingen van Ajax in het stadion van FC Ferreiras, op een kwartiertje rijden van het Pine Cliff Resort.

Van Basten laat weten wel vorderingen te zien in de groep. ‘Dat had ik ook verwacht. Ik merk dat de intensiteit toeneemt tijdens de trainingen en dat moet ook. We hebben nu een half jaar aan elkaar kunnen wennen en moeten nu van mekaar weten welke weg wij willen inslaan. Op dit moment staat AZ bovenaan en heeft een sterke reeks gehad. Wij zullen zelf ons spel moeten verbeteren en dan zal het afwachten worden of AZ ook foutjes gaat maken’.

In het Estadio da Nora van Ferreiras laat Van Basten bijna dagelijks een ploeg van beoogde basisspelers spelen tegen de reserves in partijtjes waarin een opdracht is geformuleerd. Die tien moeten tegen de negen een 1-0 achterstand goedmaken of juist via secuur positiespel een nipte voorsprong consolideren.
Dicht op de actie leer je als kijker de moeilijkheidsgraad van topvoetbal weer (h)erkennen tijdens die partijtjes. En er vallen zaken op die typerend zijn voor het huidige Ajax.

Zo viel in één van de wedstrijdjes rechtback Gregory van der Wiel met een lichte blessure uit. Het eerste opvallende was dat hij zonder ook maar iets te zeggen ineens het veld uit stapte. En daarna duurde het wel erg lang voor zijn ploeggenoten tactisch reageerden op de man-minder-situatie. Van Basten zegt hierover,’Dat zijn nou dingen waarop je moet anticiperen. Als zoiets gebeurt dan moet je daar gelijk op inspringen en niet afwachten’. Nota bene assistent-trainer Rob Witschge die als scheidsrechter optrad, moest de oplossing aanreiken.

Rob Wielaert
Voor dergelijke situaties hoopt Ajax in de tweede helft van het seizoen de organiserende kwaliteiten van Rob Wielaert in te kunnen huren. ‘Wielaert is 30 jaar. ‘De komst van een speler in zijn leeftijd is voor het evenwicht in de selectie wenselijk’, aldus Van Basten. ‘Het is bij ons nu heel jong en gretig allemaal. Veel van die jongens zijn talentvol en juist daarom nu gebaat bij ervaring om zich heen. Wielaert is een type speler die dat kan brengen en dat heeft hij dit seizoen al vaak bewezen bij FC Twente’.

In aanvallend opzicht zal Ajax in de jacht op de titel moeten proberen minder afhankelijk te zijn van de vorm van de dag van zijn spitsen. Deze trainingsweek laat ook mooi zien hoe Van Basten en zijn staf bezig zijn Suarez, Cvitanich en Sulejmani deelgenoot te maken van teamtactische afspraken. Als team ‘Rood’ de opdracht heeft een 1-0 voorsprong te verdedigen en Suarez lijdt meteen balverlies, dan hoort de Uruguayaan Van Basten van grote afstand roepen: ‘Je denkt weer alleen aan dat doelpunt, Luis. Geen onnodige risico’s, heb ik gezegd!’. Het is een delicaat proces waarmee hij aan de gang wil, weet Van Basten uit eigen ervaring als geen ander. ‘Aanvallers zijn andere mensen dan verdedigers. Onze spitsen zijn grillige jongens. Ze moeten zich aan afspraken houden, maar ze zullen ze altijd anders blijven invullen dan jongens als Vermaelen of Oleguer. Dat is de natuur’.

Zaterdag zal Ajax het opnemen tegen het Duitse Vfb Stuttgart te afsluiting van de trainingsweek in Portugal, en wellicht zullen wij van de zijkant horen, Klasse Luis zo hebben wij het afgesproken!

Bron: Sportwereld.nl

Related posts