Column: Ajax verslijt rechtsbuitens

Op het trainingskamp in Portugal ‘schitteren’ enkele rechtsbuitens door afwezigheid.
Vijf jaar geleden verbleef Ajax voor het laatst in Portugal. Die week stond vooral in het teken van de rechteraanvallers. Tom de Mul en Daniël de Ridder, afkomstig uit de jeugd, werden door toenmalig coach Ronald Koeman bij de selectie gehaald en mochten ruiken aan het bestaan van een profvoetballer. Beide spelers waren klassieke rechtsbuitens waar Ajax al een tijd behoefte aan had.

Andy van der Meyde was een half jaar eerder verkocht aan Internazionale. De leegte die hij op de rechtervleugel achterliet werd onvoldoende opgevuld door Wesley Sonck, zo oordeelde Koeman. De oefenmeester nam De Ridder en De Mul mee naar de Algarve en gaf de jonkies de kans van hun leven.

Vooral De Ridder greep na het trainingskamp zijn kans en veroverde een basisplaats. De Mul debuteerde ook vrij snel na de winterstop. Zijn doorbraak bij Ajax liet nog twee jaar op zich wachten, maar voor beide rechtsbuitens was het trainingskamp in Portugal het opstapje naar het eerste elftal.

Hoe anders is de situatie in 2009? De huidige coach Marco van Basten heeft zijn kamp ook in de Algarve opgeslagen, maar de Portugese fans worden dit jaar níet getrakteerd op een overdosis voorzetten van vleugelaanvallers. Sterker nog, op het trainingskamp ontbreken drie rechtsbuitens omdat zij Ajax mogen verlaten. Dennis Rommedahl, Kennedy Bakircioglu en Javier Martina hopen in de winterstop te verkassen naar een andere club. Het drietal heeft onlangs te horen gekregen dat het definitief mag vertrekken. Rommedahl en Bakircioglu hoorden aan het begin van het seizoen al dat de kans op speeltijd voor hen gering was.

De doorsnee rechtsbuiten bij Ajax is tegenwoordig niet lang succesvol. De Ridder vertrok al snel naar Celta de Vigo. Hij was zijn basisplaats kwijtgeraakt aan de Argentijn Mauro Rosales, die een jaar later op zijn beurt werd gepasseerd door Tom de Mul. Ook zij zijn allebei inmiddels vertrokken, Rosales naar River Plate en De Mul naar Sevilla.

Hun vervangers Bakirciolgu en Rommedahl konden geen potten breken. Samen met jeugdspeler Javier Martina mogen ze op zoek naar een nieuwe club. Luis Suarez en Leonardo krijgen nu de voorkeur op de rechtervleugel. Oorspronkelijk speelden zij op links, maar inmiddels is het tweetal naar de andere kant van het veld verhuisd. Suarez speelt daar soms de sterren van de hemel, maar wat gebeurt er als Miralem Sulejmani zijn niveau van SC Heerenveen nooit meer haalt? Verdwijnt Suarez dan op rechts en wordt hij weer als linksbuiten opgesteld?

In vijf jaar tijd zijn er talloze rechtsbuitens gekomen en gegaan. Portugal was het begin van de ene generatie, en vijf later alweer het einde van de volgende groep. Ik ben benieuwd welke spelers we in de toekomst in het Ajax-shirt als rechtsbuiten zien fungeren. Eljero Elia misschien?

Bron: Algemeen Dagblad

Related posts