‘Spelerssalarissen krijgen enorme klappen; spelers huren zal mode worden’

Donderdag gaat de transfermarkt opnieuw open. Eén van de onsportiefste momenten in een voetbaljaar. Rob Jansen is een van de grote agenten in Europa. Hij houdt kantoor in zijn geboortestad Den Haag. Jansen speelt het spel op alle tafels. Maar hij wil een schoon spel. Hij noemt dat een ‘reëel verlangen’. In het AD geeft hij zijn visie op de komende transferperiode.

,,Er lopen veel struisvogels rond in het voetbal. Struisvogels die elkaar verketteren en niet verder kijken dan hun neus lang is. De spelersmakelaardij, het trainerschap, bestuurders, clubs, er heerst veel haat en nijd, het is wat dat betreft net de échte wereld. Bij de topclubs in Europa gaat het nog wel, daaronder is het opportunisme enorm. Dat ga je in de komende transferperiode weer merken”.

Wapenen
,, Kredietcrisis, recessie? In Nederland hoor ik bij de clubs nog niks. Gek is dat. Onlangs maakte ik een rondgang voor besprekingen bij clubs als Olympique Marseille, Barcelona, Manchester United, Bayern München, Arsenal, AC Milan. Het zijn grootmachten, bijna allemaal multinationals. Ze ontwerpen strategieën om zich te wapenen tegen de terugval”.

,,In de winterstop ga je dat bij ons zeker nog niet merken. Deze transferperiode zal nog onder de bekende normen plaats vinden. We gaan nog heel even – laat mij ook eens cynisch zijn – met zijn allen doen of er niks aan de hand is. Maar binnen een half jaar gaan de salarissen en transfers in het voetbal enórme klappen krijgen.

Naïef
,,Spelers huren zal mode worden, waardoor de transferbewegingen met minder geld toch heviger zullen zijn. Sponsoring en tv-gelden zullen over de hele linie drastisch afnemen, recettes ook. Mensen komen straks niet meer voor de hoofdprijs naar een wedstrijdje. We moeten terug in onze getallen. In de top van Europa wordt geanticipeerd op die vooruitzichten. In de eredivisie praat niemand erover. Hier worden nog steeds varianten op investeringsmaatschappijen (in spelers) bedacht. Naïef is dat”.

Related posts