Van Basten: ‘Ik schoot tekort op EK’

Marco van Basten vindt dat hij ernstig tekort is geschoten in het coachen van het Nederlands elftal tijdens de slotfase in de reguliere speeltijd van de verloren kwartfinale van Oranje tegen Rusland (1-3) op het Europees kampioenschap.

Hij verwijt zichzelf een passieve houding te hebben aangenomen toen de Slowaakse arbiter Lubos Michel in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de Rus Denis Kolodin een tweede gele kaart gaf, maar deze later weer introk op advies van zijn grensrechter.

„Er is toen iets gebeurd dat niet door de beugel kon”, zegt de ex-bondscoach in een gesprek met NRC Handelsblad. „Ik had het veld in moeten lopen om te roepen: ‘Dit gaat zo niet!’ Maar het overviel me.”

De KNVB en Van Basten besloten de dag na de uitschakeling geen protest in te dienen bij de UEFA. „Dat had toch geen zin meer gehad”, meent de man die nu trainer is van Ajax. Volgens Van Basten valt moeilijk te bewijzen dat het overlijden van de pasgeboren dochter van Khalid Boulahrouz een factor is geweest in het zwakke optreden van Oranje in de kwartfinale, zoals destijds wel is beweerd.

Related posts