Van Basten ziet in ADO een geduchte tegenstander

Zondag speelt Ajax zijn laatste wedstrijd van het kalenderjaar. Thuis zal afgerekend moeten worden met ADO Den Haag. Marco van Basten ziet dit duel als ‘heel belangrijk’. “Zoals elke wedstrijd belangrijk is. Ook tegen ADO zijn drie punten te verdienen. Die punten hebben we nodig om ons doel te bereiken. Als je kampioen wilt worden dan moet je elke wedstrijd serieus benaderen.”

De Utrechter ziet in ADO een geduchte tegenstander die zich zal laten ‘inzakken en vervolgens counteren’. “Dat doen ze met succes, getuige de resultaten van de laatste tijd. Ze hebben al een tijdje niet meer verloren en onder andere ruim van NAC Breda gewonnen. Dat zegt wel iets over de kracht van de ploeg.”

“Ongeacht of het maart, november of augustus is, we moeten de wedstrijden winnen”, weet Van Basten. “Wat deze laatste weken anders maakt dan voorgaande periode, is dat we na Ajax – Slavia Praag geen midweekse wedstrijden meer hebben gespeeld. Dus hebben we een ‘zondag-zondag ritme’. Dat maakt het makkelijker om het allemaal beter voor te bereiden.”

Gemakkelijk
“Ik heb dan weliswaar een paar keer gezegd dat we de laatste vier wedstrijden moeten zien te winnen, maar zo gemakkelijk is het niet”, vindt de leermeester. “Anders zou ik het elke maand zeggen. Het is prettig als we allemaal met een goed gevoel op vakantie kunnen gaan, dus in dat opzicht is deze laatste wedstrijd in december wel iets anders.”

Zondag werd met 0-6 gewonnen van De Graafschap. Van Basten verwacht niet dat het aanstaande zondag weer zo makkelijk gaat. “Geen wedstrijd is hetzelfde. En verwachtingen zijn ook geen zekerheden. We willen de lijn doortrekken, dat wel. Want er is goed gevoetbald in Doetinchem. Maar vergeet niet dat we een uur lang met een man meer speelden.”

Gabri
De coach wil ten opzichte van het winnende team in Doetinchem zo weinig mogelijk wijzigingen doorvoeren. ‘Het zou raar zijn als ik nu de boel om zou gooien. Het is niet nodig. Al moeten we de komende dagen wel afwachten hoe het met Gabri gaat,’ aldus Van Basten. Gabri, die juist in Doetinchem zo succesvol opereerde met Eyong Enoh op het middenveld, is ziek en is een twijfelgeval. Over zijn inzetbaarheid wordt vandaag beslist.

Ajax mist verder de geblesseerden Maarten Stekelenburg, Ismaïl Aissati, Mitchell Donald, Jan-Arie van der Heijden en Rasmus Lindgren.

Related posts