Fiorentina: De club, spelers, en historie

Ajax is voor de volgende ronde in het UEFA Cup toernooi gekoppeld aan het Italiaanse Fiorentina. Een club uit de Serie A die grote successen kende in de historie maar ook dieptepunten meemaakte. Een overzicht van ‘La Viola’.

ACF Fiorentina is een Italiaanse voetbalclub, die speelt in het Stadio Artemio Franchi in Florence (Firenze). De traditionele kleuren van de club waren rood en wit, maar in 1928 werden deze veranderd in paars en wit. Paars is de hoofdkleur van Fiorentina. De spelers worden daarom ook “i viola” (de paarsen) genoemd.
AC Fiorentina werd opgericht op 26 augustus 1926 door de fusie tussen Libertas en Club Sportivo Firenze. De eerste prijs die de club binnenhaalde was de Coppa Italia in het seizoen 1939/40. De eerste scudetto (landstitel) werd in het seizoen 1955/56 binnengehaald.

Het jaar erop haalde het de finale van de Europa Cup I. Rond deze tijd was de club erg succesvol, het won in het seizoen 1960/61 nog een Coppa Italia en ook de allereerste Europa Cup II in de geschiedenis werd binnengehaald in een finale tegen Glasgow Rangers. Ook in het seizoen daarna haalde het nogmaals de finale van de Europa Cup II.
Halverwege 2001 werd bekend dat de financiële situatie van de club erg slecht was. Zo slecht zelfs dat de lonen van de spelers niet meer konden worden betaald. Ondanks een financiële injectie van de eigenaar, Vittorio Cecchi Gori, werd de club in de zomer van 2002 bankroet verklaard. De complete inboedel van de club, inclusief gewonnen bekers en zelfs de rechten op de naam Fiorentina, moest worden verkocht.

In 2002 maakte de club onder de naam Florentia Viola een herstart in de Serie C2, de onderste Italiaanse professionele divisie. Onder de nieuwe eigenaar, Diego Della Valle, werd de regionele sectie van de Serie C2 makkelijk gewonnen, ondanks de uittocht van spelers en de bijbehorende intocht aan nieuwe spelers. Normaal gesproken zou dit hebben geleid tot een promotie naar de Serie C1, maar door een betwiste beslissing van de Italiaanse voetbal federatie werd de Serie B uitgebreid van 20 naar 24 teams. Florentia Viola was één van de teams die hiervan profiteerde.
In de tussentijd waren de rechten op het gebruik van de naam Fiorentina ook weer aangekocht, zodat er vanaf het seizoen 2003/04 wordt gespeeld onder (bijna) de oude naam ACF Fiorentina.

Wel is er aan de afkorting ‘AC’ voor Fiorentina een ‘F’ toegevoegd als verwijzing naar Florentia Viola. De club eindigde knap als zesde en mocht daarom een promotie/degradatie-duel spelen tegen de nummer 15 van de Serie A, Perugia. Het duel werd beslist in twee wedstrijden, die Fiorentina verrassend met 2-1 won, waarmee de beoogde terugkeer naar de Serie A in slechts twee seizoenen bereikt werd.

In 2006 ging het opnieuw mis. Vanwege het grootschalige Italiaans omkoopschandaal werd Fiorentina teruggezet naar de Italiaanse Serie B met 12 punten in mindering. Deze straf werd in hoger beroep succesvol aangevochten en Fiorentina bleef in de Serie A, maar kreeg 15 punten in mindering. Ondanks de 15 punten in mindering klimt de club in het seizoen 2006/07 gestaag op de ranglijst om uiteindelijk op een zesde plaats te eindigen, wat recht geeft op deelname aan de UEFA Cup voor het volgende seizoen. Op een geschoonde ranglijst zou Fiorentina als derde zijn geëindigd.

In het seizoen 2007/08 kwam Fiorentina in de eerste ronde van de UEFA Cup uit tegen het Nederlandse FC Groningen. De heenwedstrijd in de Euroborg eindigde in 1-1 en ook de terugwedstrijd in Stadio Artemio Franchi eindigde in 1-1. Nadat de verlenging ook geen doelpunten had opleverd, moesten penalty’s uiteindelijk de beslissing brengen. Fiorentina won de penaltyserie met 4-3 en ging door naar de poulefase van de UEFA Cup.

Fiorentina, kwam vorig seizoen voor het laatst naar Nederland. Toen was PSV de tegenstander in de kwartfinale van de UEFA Cup. In Italië speelden beide teams met 1-1 gelijk, maar in Eindhoven bleek Fiorentina met 2-0 te sterk. Dit seizoen bleek Fiorentina in de groepsfase van de Champions League niet opgewassen tegen Bayern München en Olympique Lyon.
Fiorentina staat momenteel vijfde in de Serie A, op tien punten achterstand van koploper Inter. Enkele belangrijke spelers die de club uit Florence herbergt zijn de Roemeen Mutu en aanvaller Gilardino. Ook de middenvelders Kuzmanovic en Montolivio zullen ervoor zorgen dat Ajax vol aan de bak kan tegen de club uit Italie.

Related posts