Suárez blijft vallen en mekkeren

Je kunt Luis Suárez uit Uruguay halen, maar je kunt Uruguay niet uit Luis Suárez halen. Het bedriegen van tegenstanders en scheidsrechters zit zo verweven in het karakter van Suárez dat pogingen van trainers tot gedragsverandering haast tot mislukken zijn gedoemd.

Ook in de wedstrijd tegen Slavia Praag wist de kleine dribbelaar het weer te presteren. Terwijl hij al een gele kaart op zak had, liet Luis zich weer zo opzichtelijk vallen in de zestien en solliciteerde hiermee naar zijn tweede gele kaart. Dat de scheids uit Estland nog niet zo op de hoogte was van de fratsen van Suarez bleek wel. Menig scheidsrechter had niet getwijfeld en Suarez met rood eraf gestuurd.

FC Groningen-trainer Ron Jans probeerde het, maar hij slaagde niet. En ook Marco van Basten heeft niet langer de illusie dat hij Suárez ooit de sportiviteitsprijs kan laten winnen. ‘We hebben nu meerdere malen met hem gesproken en ook videobeelden bekeken van hoe het niet moet. Hij geeft ook toe dat het anders moet maar schijnbaar zijn het dingen die moeilijk uit zijn spel te halen zijn’.
Hoe dan ook, vlak voor het eindsignaal redde de aanvaller met toneelspel een punt voor zijn club. Er was in het strafschopgebied weliswaar een tegenstander in de buurt, maar zonder dat er sprake was van contact ging de Uruguayaan naar de grond: strafschop. Met een gewaagd lobje bracht hij Ajax langszij: 2-2.

Los van het feit dat Suárez het zichzelf echter niet verbiedt om te vallen als tegenstanders hem niet raken, komt hij ook uit een cultuur waarin zulke misleidingen op minder weerstand stuiten dan in Nederland. Misschien had Suárez met zo’n valpartij in het nationale elftal wel lof geoogst.

Bron: Het Parool


Related posts