Schwalbe van Suarez zorgt voor matig gelijkspel: 2-2

Ajax heeft de groepsfase van de UEFA Cup met een gelijkspel afgesloten. Tegen het allang uitgeschakelde Slavia Praag wist Ajax alles behalve te overtuigen. Desondanks is de volgende ronde bereikt. Ajax sluit groep F van de UEFA Cup achter winnaar HSV als tweede af. Dat betekent dat ze vrijdag tijdens de loting voor de volgende ronde aan een nummer drie van een poule uit de Champions League worden gekoppeld.

Kijk hier voor het fotoverslag van dit duel

Op basis van het duel met Slavia Praag mag Ajax weinig hoop op een lange Europese campagne koesteren. De Amsterdammers verschaften zich alleen in de beginfase een helder uitzicht op een grote zege. Daarna ontleedde de koploper van Tsjechië af en toe de zwakke plekken in de Amsterdamse formatie.

Dario Cvitanich bleek ook tegen Slavia Praag nog geen volwaardige vervanger van de vertrokken Klaas-Jan Huntelaar. De Argentijnse centrumspits was opnieuw overijverig. Hij leed echter ook weer te veel balverlies en verscheen nauwelijks in kansrijke positie voor het doel.

Het middenveld van Ajax tijdens het duel met Slavia Praag liep ook niet over van klasse en ervaring. Trainer Marco van Basten gunde Vurnon Anita en Siem de Jong een basisplaats omdat Gabri, Eyong Enoh, Rasmus Lindgren en Ismaïl Aissati niet beschikbaar waren. Beide negentienjarige voetballers uit de eigen opleiding liepen er een beetje verloren bij. Ze kregen na rust gezelschap van de achttienjarige Daley Blind, die Urby Emanuelson mocht vervangen.

Ajax stond op dat moment al op achterstand (1-2). Jan Vertonghen bezorgde de thuisclub in de derde minuut nog wel de openingstreffer. De Belg verlengde een hoekschop van Miralem Sulejmani doeltreffend met het hoofd (1-0). Luis Suarez en Siem de Jong verzuimden even later de thuisclub op een grotere voorsprong te brengen.

De defensie van Ajax mocht zich in de dertiende minuut aanrekenen dat Jaroslav Cerny vrij mocht inschieten. De blonde voetballer schoot via de onderkant van de lat raak (1-1). Slavia Praag kwam vlak voor rust ook nog op voorsprong omdat Gregory van der Wiel een inzet van Marek Jarolim met de knie achter zijn doelman Kenneth Vermeer werkte (1-2).

Sulejmani en De Jong waren vlak na rust dicht bij de gelijkmaker. Ajax presteerde vervolgens zo matig dat het regelmatig door de ruim dertigduizend toeschouwers werd uitgefloten. Trainer Van Basten bracht in de slotfase nog wel Leonardo voor Cvitanich.

Suarez, die in plaats van de Argentijn in de spits mocht spelen, forceerde uiteindelijk in de slotminuut de gelijkmaker. Arbiter Sten Kaldma uit Estland zag in een buiteling van de Zuid-Amerikaan geen Schwalbe maar een strafschop. Suarez, die bij een juiste beslissing van de scheidsrechter zijn tweede gele kaart had moeten krijgen, stifte de bal vanaf elf meter tergend langzaam in de lege hoek: 2-2.

Amsterdam. Groep F , laatste speelronde. Ajax (Ned) – Slavia Praag (Tsj) 2-2 (1-2)
3. Vertonghen 1-0
13. Cerny 1-1
40. Van der Wiel 1-2 (eigen doelpunt)
90. Suarez 2-2 (strafschop)

Scheidsrechter: Kaldma (Est)
Toeschouwers: 30.324
Kaarten: Geel: Suarez, Anita (Ajax), Suchy, Divis (Slavia Praag).

Opstelling Ajax: Vermeer; Van der Wiel, Oleguer, Vertonghen en Vermaelen; Anita, De Jong en Emanuelson (46. Blind); Sulejmani, Cvitanich (75. Leonardo) en Suarez.

Opstelling Slavia Praag:
Divis; Krajcik, Suchy, Brabec en Hubacek; Janda (72. Ivana), Belaid, Tavares en Cerny (88. Cisse); Jarolim en Senkerik (81. Smicer).

Related posts