VI: ‘Ajax gaat deze week bod uitbrengen op Elia’

Ajax zal deze week bij FC Twente aankloppen om Eljero Elia over te nemen, zo meldt Voetbal International
. De jonge aanvaller wordt al weken gevolgd door Ajax en is bij FC Twente iedere week één van de grote uitblinkers.

De belangstelling is pikant omdat Elia zijn opleiding genoot bij de Amsterdammers, speelde twee jaar in de C-jeugd van Ajax, maar werd daar uiteindelijk weggestuurd. Via ADO Den Haag brak Elia echter toch door in het betaalde voetbal. Elia debuteerde onder trainer Frans Adelaar in het eerste elftal en was al snel een veelgebruikte aanvaller.

Onder zijn opvolger Lex Schoenmaker kwam Elia nauwelijks aan spelen toe en werd hij uiteindelijk ook voor twee ton van de hand gedaan. Ajax was toen ook één van belangstellende clubs. Namens de Amsterdammers voerde toenmalig technisch directeur Martin van Geel destijds vrijblijvend gesprekken met Elia maar uiteindelijk werd besloten om de jonge aanvaller niet aan de selectie toe te voegen. Daar is anderhalf jaar later verandering in gekomen.

Ajax heeft een nieuwe technische man (Danny Blind) én een trainer (Marco van Basten) die de potentie van Elia waarderen en hem graag naar Amsterdam willen halen. Het is echter de vraag of Ajax het ook zal gaan lukken om Elia vast te leggen.

Tien miljoen
Ten eerste is er geduchte concurrentie uit Engeland (van Blackburn Rovers en Arsenal) én Duitsland (het Schalke 04 van Fred Rutten). En ten tweede is het de vraag of FC Twente bereid is mee te werken aan een tussentijds vertrek van de Voorburger. Elia staat nog maar anderhalf jaar onder contract in Enschede maar voorzitter Joop Münsterman lijkt vooralsnog voornemens om de hoofdprijs te vragen. Het is niet ondenkbaar dat de preses van de Tukkers tenminste tien miljoen euro wil ontvangen voor zijn nieuwe parel. Bovendien verlopen onderhandelingen tussen Ajax en FC Twente doorgaans zeer moeizaam. Aan het begin van dit seizoen bijvoorbeeld lukte het Ajax niet Rob Wielaert los te weken bij de Tukkers.

zie eerdere berichten:
13-12-08: ‘Elia kon naar Racing Santander maar heeft betere aanbiedingen van o.a. Ajax en Arsenal’
08-12-08: Emanuelson hoopt op versterking in winterstop: Eljero Elia?
18-11-08: Management: Interesse Ajax voor Eljero Elia ‘nonsens’
14-11-08: ‘Elia opnieuw in belangstelling Ajax’
19-06-07: Elia: ‘Naar Ajax? Kom op zeg, dat kon ik toch niet maken naar de supporters’

Related posts