Cruyff haalt uit naar Danny Blind

Johan Cruyff haalt in zijn column van vandaag in de Telegraaf uit naar Danny Blind, De naam van Blind valt niet maar het is overduidelijk dat Danny Blind wel een van de doelen van Cruyff is. Lees en oordeel zelf:

BARCELONA – Soms gebeuren er vreemde dingen in het topvoetbal. Neem al die technisch directeuren. Over het algemeen zijn dat oud-spelers, die in hun functie over drie kwaliteiten moeten beschikken: 1. ze moeten verstand hebben van technische zaken; 2. ze moeten leiding geven aan de technische staf, de jeugdopleiding en de scouting; 3. ze doen de aan- en verkoop van spelers.

We hebben het hier dus over de belangrijkste man van de club. Maar wat blijkt? Gezien zijn verleden als voetballer zou hij verstand moeten hebben van technische zaken, maar wat leiding geven aan diverse onderdelen in de club betreft en de financiële knowhow die nodig is bij alle transfers staat hij helemaal aan het begin. Toch staat de technisch directeur in rangorde boven de trainer, die wel drie of vier jaar voor zijn baan heeft moeten studeren. Ik vind dat vreemd.

Als je ook nog eens een voorzitter hebt die over technische zaken mee wil denken, dan heb je een tweede man in de leiding die iets doet wat hij niet beheerst. Terwijl iedereen die werkt een opleiding moet hebben gevolgd, blijken de mensen die beslissen niet één diploma te hebben. Dat zegt toch wel iets over het huidige topvoetbal.

En dan hebben we het nog niet over al die politici gehad, die ook zonder verstand van zaken allerlei beslissingen over de sport nemen. Dus weer een categorie die beslist zonder ervoor geleerd te hebben. De topsport is er mooi klaar mee.

Intussen kwam het goede nieuws bij FC Twente en NEC vandaan. Winnen van respectievelijk Schalke 04 en Spartak Moskou is niet niks en het mooie was vooral de manier waarop ze overeind zijn gebleven. Zoals NEC, ondanks een achterstand, tot de laatste minuten door bleef gaan was uitstekend. We hebben het even niet over positiespel of zo, zowel FC Twente als NEC verdient vooral een groot compliment voor de manier waarop ze een resultaat hebben neergezet en zo de positie van Nederland op de UEFA-ranking weer iets hebben verbeterd.

Tot slot de transfer van Klaas-Jan Huntelaar naar Real Madrid. Zijn beslissing om naar Spanje te gaan is volkomen te begrijpen. Jammer is alleen dat het momenteel echt crisis binnen Real is, en dat is geen prettige manier om ergens te beginnen. Ondanks de 27 miljoen die Ajax ontvangt, kampt Real Madrid met torenhoge schulden, draait het elftal niet en is gisteren ook de bekende oud-speler Michel als hoofd van de jeugdopleiding opgestapt.

Nogmaals, voor iemand die bij een nieuwe club moet beginnen geen prettige situatie. Gelukkig komt Huntelaar op mij heel nuchter over en oogt zijn hele omgeving ook heel evenwichtig. Als vervanger van het type Ruud van Nistelrooy kan ik de keuze voor hem ook helemaal volgen. Bovendien zal, gezien het aantal van zo’n zeventig wedstrijden die Real jaarlijks speelt, Huntelaar ook als Van Nistelrooy terugkeert gewoon zijn speeltijd gaan krijgen.

Nu maar afwachten in hoeverre hij in staat is om in het Madrileense broeinest zijn eigen plan te blijven trekken.


Related posts