Ajax heeft Huntelaar zelf aangeboden

Het is lang geleden dat een Nederlandse voetbalclub zo’n maximaal en vooral schoon rendement haalde uit een transfer, als Ajax nu doet bij de verkoop van Klaas-Jan Huntelaar. Bijna dertig miljoen euro netto is een magistraal bedrag. Dat de voorzitter van Real Madrid merkwaardig genoeg de transfer afdoet als een koopje, onderstreept die stelling alleen maar. Afgelopen zomer beweerde een makelaar nog dat Manchester City veertig miljoen wilde betalen voor de spits. Het bleef bij een vaag bod, omdat City zich nooit zelf meldde bij Ajax. Bovendien wilde Marco van Basten zijn spits niet kwijt.

Nadat Van Basten in november wél zijn fiat gaf, kwam de zaak snel en op intelligente wijze aan het rollen.

Waarnemend directeur Henri van der Aat was twee weken geleden op visite bij Real Madrid om er de trainingsaccommodatie te bekijken en vroeg of de belangstelling voor Huntelaar er nog was. De reactie kwam snel.

In Hamburg, pal voor de UEFA Cup-wedstrijd tegen HSV, meldde de Spaanse kampioen zich telefonisch bij Ajax. Daar namen Van der Aat, financieel directeur Jeroen Slop en technisch manager Danny Blind de beslissing om de onderhandelingen schouder aan schouder in te gaan.

Er zou geen tussenpersoon de kans krijgen om zich in de deal te mengen. Wat Real bood, zou voor honderd procent naar Ajax gaan, zonder ook maar een eurocent commissie aan derden. Daarom gaat de club nu twintig miljoen euro in één keer vangen en 8,5 miljoen in termijnen als gevolg van eenvoudig te behalen bonussen.

Het trio kreeg Real zelfs zo ver om de zogenaamde ‘solidariteitsuitkeringen’ aan clubs als AGOVV voor zijn rekening te nemen. Optimaal rendement dus. Zoiets heet, op financieel gebied, je slag slaan.

Voetbaltechnisch gezien zal Ajax het verlies van Huntelaar voelen. Maar wie neemt de directie van een club zo’n deal kwalijk, als de trainer/coach er niet voor is gaan liggen?

Related posts