De transfer van Huntelaar van dag tot dag

De transfer van Klaas-Jan Huntelaar (25) naar Real Madrid is een feit. Na Ruud van Nistelrooy, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Royston Drenthe en Rafael van der Vaart is de Achterhoeker de zesde Nederlander in het maagdelijke wit van de Koninklijke. De spits tekende een contract tot 2013 en kost de Spanjaarden (maximaal) 27 miljoen euro. Maar hoe komt zo’n miljoenendeal tot stand? alle feiten op een rijtje.

Zaterdag 30 augustus 2008:
Manchester City brengt op de valreep een bod uit van naar verluidt 40 miljoen euro op Huntelaar. Marco van Basten steekt een stokje voor de overgang, omdat hij met de directie en manager technische zaken heeft afgesproken dat er de laatste week van de transfertermijn niemand meer vertrekt. Van Basten zal het ‘exorbitante bod’ later bevestigen, waarbij hij aantekent dat niemand de precieze status kende en Huntelaar niet stond te springen om naar City te gaan.

Dinsdag 21 oktober 2008:
Van Nistelrooy scoort tijdens Juventus-Real zijn zestigste doelpunt in de Champions League, maar krijgt last van een slijmbeursontsteking bij zijn rechterknie.

Woensdag 5 november 2008:
de niet volledig herstelde Van Nistelrooy loopt een knieblessure op.

Zaterdag 8 november 2008:
de eerste diagnose is dat de buitenmeniscus van zijn rechterknie is beschadigd. De medische staf rekent op een afwezigheid van zes tot acht weken.

Zondag 9 november 2008:
Huntelaar zwikt tijdens Ajax-Sparta door zijn enkel en scheurt zijn voorste band af.

Maandag 10 november 2008:
‘Van Gol’ reist naar Richard Steadman in de VS, die hem acht jaar geleden succesvol opereerde, nadat hij als PSV-spits zijn kruisband had gescheurd. De diagnose bij Huntelaar luidt: een absentie van zes tot acht weken.

Woensdag 12 november 2008:
uit de second opinion blijkt dat Van Nistelrooy onder het mes moet.

Donderdag 13 november 2008:
tijdens de kijkoperatie komt meer letsel aan het licht. Het kraakbeen en zijn voorste kruisband blijken beschadigd. Van Nistelrooy staat zes tot negen maanden aan de kant. Nog dezelfde avond gooit Wesley Sneijder een balletje op bij technisch directeur Pedrag Mijatovic. Hij vindt Huntelaar een uitstekende vervanger. Ook al omdat de Ajax-spits alleen in de UEFA Cup heeft gespeeld en dus nog inzetbaar is in de Champions League. Sneijder herhaalt die tekst in de sportkrant Marca, waarna ook voorzitter Ramon Calderon aangeeft dat Huntelaar een serieuze optie is. Eerste keus Diego Milito (Genoa) was niet haalbaar.

Weekeinde 15 en 16 november 2008:
een tussenpersoon van Real Madrid neemt ‘informeel’ contact op met Huntelaar en zijn zaakwaarnemer Arnold Oosterveer om te polsen hoe de aanvaller tegenover een transfer naar de Koninklijke staat. Huntelaar wil graag ploeggenoot worden van Van Nistelrooy, Sneijder, Drenthe, Robben en Van der Vaart.

Vrijdag 21 november:
Huntelaar verbaast vriend en vijand door weer op het trainingsveld te verschijnen.

Zaterdag 29 november 2008
: Real doet Ajax’ manager technische zaken Danny Blind telefonisch een bod van 15 miljoen euro.

Zondag 30 november 2008:
rond Ajax-FC Utrecht krijgen Huntelaar en Oosterveer van Ajax te horen dat een deal bespreekbaar is. De clubs, speler en zaakwaarnemer spreken af de mogelijke transfer zo stil mogelijk te houden.

Maandag 1 december 2008:
Real biedt zeventien miljoen euro. Oosterveer stapt op het vliegtuig naar Madrid, wanneer beide clubs aangeven snel een akkoord te verwachten. Oosterveer bereikt namens Huntelaar in hoofdlijnen overeenstemming over een contract van 4,5 jaar. In de Spaanse pers lekt de ‘ophanden zijnde’ transfer uit, maar Oosterveer hoort dat er complicaties zijn. Volgens Real Madrid stelt Ajax zijn eisen voortdurend bij. Mijatovic wil (vooralsnog) niet verder gaan dan twintig miljoen euro. NOS-teletekst meldt dat de transfer rond is, maar Ajax-voorzitter Uri Coronel bestrijdt dat. “Wat een onzin zeg.” Voor Van Basten is een transfer niet langer onbespreekbaar. “Als het aan mij ligt, maakt Klaas-Jan nog steeds het seizoen af bij Ajax. Al besef ik dat alles zijn prijs heeft.” Op de website van Ajax verschijnt een kort bericht dat er geen sprake is van de verkoop van Huntelaar.

Dinsdag 2 december 2008, 08.55 uur:
vijf minuten voor het openen van de beurs verschijnt op dezelfde site de mededeling dat Ajax en Real in onderhandeling zijn. Namens Ajax zitten Blind en interim-directeur Henri van der Aat aan tafel.

Dinsdag 2 december 2008, 19.25 uur:
er is eindelijk witte rook. Huntelaar is de komende 4,5 jaar speler van Real Madrid. Ajax weet er net als bij de transfer van Sneijder op de valreep miljoenen extra uit te peuren. Real betaalt 20 miljoen euro vast en via bonussen voor prestaties maximaal 7 miljoen euro extra.

Related posts