Jong Ajax boekt sterke overwinning

Jong Ajax heeft goede zaken gedaan in de Eredivisie voor Beloften door het hooggenoteerde Jong De Graafschap met 3-0 te verslaan. Siem de Jong, Jeffrey Sarpong en Darko Bodul scoorden voor het team van Adrie Koster.

Jong Ajax bestond deze keer uit veel spelers die deel uitmaken van de A-selectie. Eigenlijk waren alleen aanvoerder Daley Blind, Toby Alderweireld en keeper Hans Vonk namen die dit seizoen wel vaker op het papiertje van Koster stonden. De overige spelers maken veelal deel uit van het keurcorps van Marco van Basten, maar kwamen de laatste weken wat minder in actie in Ajax 1. Daarbij waren ook Jeffrey Sarpong, Dario Cvitanich en Ismaïl Aissati van de partij. Het drietal kregen voor het eerst sinds hun blessures weer speelminuten.

Vreemd was het dan ook niet dat Jong Ajax de Doetinchemmers, nummer drie op de ranglijst op dat moment, geen enkel moment in de wedstrijd liet komen. Al na twee minuten lag de bal achter de goalie van Jong De Graafschap, Mustafa Amezrine. De aanvallende middenvelder reageerde attent op slecht uitverdedigen van Leon Broekhof. De treffer was er daarom niet minder fraai op. De Jong draaide razendsnel om de hoge bal snoeihard achter Amezrine te volleren. ,,Die zat er lekker in”, vond De Jong na afloop zelf ook.

Vooral het eerste half uur liet Jong Ajax weinig van Jong De Graafschap heel. ,,We begonnen inderdaad heel goed”, constateerde coach Koster tevreden. ,,De spelers zijn er vanaf het begin meteen voor gegaan.” Jong De Graafschap dreigde er zo nu en dan via de counter gevaarlijk uit te komen, maar de defensie met Bruno Silva, Alderweireld, Vurnon Anita en Robbert Schilder smoorde de sporadische tegenstoten in de kiem. Na iets meer dan een kwartier luisterde Sarpong zijn rentree op met een doelpunt en daarmee besliste bij indirect de wedstrijd. De multifunctionele speler kapte vanaf de rechterkant van het veld naar binnen om vervolgens hard met het linkerbeen uit te halen: 2-0.

Ook in de tweede helft domineerde Jong Ajax. Slechts één kans kreeg Jong De Graafschap toen Gabri iets te kort terugspeelde op Vonk. De doelman was er echter als de kippen bij om de bal van de voeten van de spits van Jong De Graafschap weg te tikken. De Ajacieden werden pas weer gevaarlijk toen Darko Bodul in de ploeg was gekomen. De spits had in de 69ste en de 81ste minuut de 3-0 voor het intikken, maar faalde twee keer oog in oog met Amezrine. In de blessuretijd pikte Bodul, tot zijn grote opluchting, toch nog zijn doelpuntje mee toen hij een aanval fraai afrondde. ,,Een terechte uitslag”, aldus Koster. ,,Door die late derde goal zijn de verhoudingen op het veld eerlijk weergegeven.”

Door de overwinning doet Jong Ajax goede zaken in de competitie. De ploeg nadert Jong De Graafschap tot op één punt, maar de Ajacieden hebben nog een wedstrijd in te halen. Doordat koploper Jong NEC eveneens verloor staat Jong Feyenoord nu aan kop. Het gat met de Rotterdammers en Jong Ajax is vier punten. Aanstaande donderdag speelt het elftal van Koster een inhaalwedstrijd bij Jong Vitesse.

Opstelling Jong Ajax:
Vonk; Silva, Alderweireld, Anita, Schilder; Gabri, De Jong, Blind; Sarpong, Cvitanich (63. Bodul), Aissati (63. Danilo).

Related posts