Ex-directeuren kosten Ajax ruim miljoen euro

De begin dit jaar ‘in onderling overleg vertrokken’ Ajax-directeuren Maarten Fontein (foto) en Martin van Geel hebben samen een vertrekpremie van in totaal 1.125.000 euro meegekregen. Algemeen directeur Fontein streek 325.000 euro op plus een bonus van 150.000 euro, technisch directeur Van Geel kreeg zelfs 600.000 mee en daarbovenop een bonus van 50.000 euro.

Dat blijkt uit het onlangs verschenen jaarverslag van Ajax. De beursgenoteerde voetbalclub deed tot dusver uiterst geheimzinnig over de afkoopsommen van het duo, dat in de maanden maart-april sneuvelde na het verschijnen van het kritische rapport van de commissie onder leiding van de huidige Ajax-voorzitter Uri Coronel.

Diens voorganger John Jaakke verklaarde tijdens de aandeelhoudersvergadering in mei dat het noemen van bedragen maar tot ‘ongenuanceerde berichtgeving’ zou leiden. Jaakke liet daarbij in het midden of het vertrek van Fontein, die toen al bij concurrent AZ was opgedoken, en Van Geel (inmiddels in dienst bij Roda JC) al dan niet vrijwillig was geweest. “Daar kun je een discussie over hebben”, zei hij daarover.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) noemt de vertrekpremies in een reactie “behoorlijk hoog”. Volgens het jaarverslag van Ajax komen de afkoopsommen evenwel in grote lijnen overeen met één jaarsalaris, zoals de code-Tabaksblat (voor behoorlijk ondernemingsbestuur) als maximum voorschrijft. Fontein verdiende in de periode 1 juli 2007 tot 1 april 2008 een basissalaris van 254.000 euro, Van Geel – die drie maanden later opstapte – verdiende 443.000. Inclusief pensioenlasten, vertrekregeling en winstdeling/bonus streek Van Geel in Ajax’ gebroken boekjaar 2007/2008 liefst 1,14 miljoen euro op. Fontein moest het met in totaal 791.000 euro doen.

De VEB verbaast zich met name over de uitgekeerde bonussen in “misschien wel het slechtste seizoen van Ajax ooit”. Niet alleen werd er door de Amsterdammers geen enkele prijs gewonnen, ook stapten behalve de twee directeuren de complete trainerstaf en de raad van commissarissen op. Inmiddels zijn, na de benoeming van Rik van den Boog als nieuwe algemeen directeur, alle vacante posities weer ingevuld.

Related posts