Van Basten: ‘Wedstrijd tegen HSV mooie uitdaging’

Met de komende krachtmeting met HSV in het UEFA Cuptoernooi wacht de Ajacieden een interessante nieuwe uitdaging. Trainer Marco van Basten blikte vandaag alvast vooruit op de komende wedstrijd in Hamburg.

Het elftal van Marco van Basten zal wat samenstelling betreft weinig verschillen van de Amsterdamse ploeg die afgelopen weekend in actie kwam tegen AZ. Luis Suarez kan zich als spits in ieder geval voorbereiden op heftige voetbalduels met de centrale verdedigers van HSV. De Uruguayaan zal beurtelings Joris Mathijsen en Bastian Reinhardt tegenover zich vinden.

Fysiek sterk
De Oranje-international en zijn Duitse collega-verdediger belichamen twee van de sterkste punten van de Hamburgse ploeg. HSV beschikt onder meer over kopkracht en is ook fysiek sterk. Vooral Reinhardt lijkt met zijn 1.94 meter moeilijk te kloppen in de luchtduels. ‘En Mathijsen is een speler met weinig zwakke plekken’, aldus Van Basten, die in zijn periode als bondscoach een rotsvast vertrouwen toonde in de kwaliteiten van de international.

Spelhervattingen
‘HSV zal de wedstrijd serieus aanpakken’, sprak Van Basten verdere verwachtingen uit over het komende UEFA Cupduel. ‘Ik denk niet dat HSV ons direct vanaf het begin onder druk zal zetten. Zo hebben ze de laatste tijd in ieder geval niet gespeeld. Ook gezien het spel in de Bundesliga verwacht ik dat HSV iets meer zal inzakken en het initiatief bij de tegenstander zal leggen. Vergeleken met de wedstrijd tegen AZ denk ik dat wij donderdag wel meer speelruimte zullen krijgen. Dat kan het voetballen moeilijker maken. Gezien hun fysieke kracht en lengte moeten we vooral op onze hoede zijn bij spelhervattingen’.

Tachtig procent
Micky Sulejmani is weer helemaal fit, maar heeft nog een kleine conditionele achterstand. De Serviër speelde zondag een uur tegen AZ. ‘Wat betreft kracht is hij weer honderd procent’, vervolgde Van Basten tijdens de persconferentie. ‘Conditioneel zit hij nu op tachtig procent’.

Sulejmani en Suarez belichamen op hun beurt vrij aardig waar Ajax op dit moment voor staat. De voetbalklasse is onmiskenbaar aanwezig, waar het soms aan schort is ervaring bij de (vaak) jonge Ajacieden.

‘We moeten leren om elke wedstrijd negentig minuten lang samen te presteren’, vertelde Van Basten. ‘De wedstrijd tegen HSV is in ieder geval een mooie uitdaging. Al zit er wel druk op de ketel. Ook gezien de stand in de poule. Wij willen altijd goed presteren, ook tegen een goede tegenstander als HSV. Die opvatting hoort bij Ajax’.

Related posts