Voorbeschouwing AZ-Ajax

Morgen staat om 12.30 uur de wedstrijd AZ – AJAX op het programma. Na de goede thuiswedstrijd tegen P$V staat er voor Ajax opnieuw een belangrijk competitieduel voor de deur. Als huidige nummer 1 van de ranglijst gaan de Ajacieden op bezoek in het DSB stadion.

Ajax heeft een voorsprong van twee punten op AZ. De Amsterdammers wonnen de laatste zes competitiewedstrijden en kunnen de wedstrijd met vertrouwen tegemoet zien. De club uit Alkmaar staat momenteel op een vierde plaats op de ranglijst. „Ik denk dat beide ploegen elkaar nu niet zo veel toegeven”, stelde Van Basten. „Maar wij zijn Ajax en willen dus voetballen en winnen.”

Topduel
“Ik weet dat AZ veel beweging in de ploeg heeft en dat de omschakeling een wapen van ze is. Wij zullen gedisciplineerd moeten zijn. Onze veldbezetting moet zo zijn, dat we niet kwetsbaar zijn als we in de aanval zijn.” Van Basten vindt dat AZ anders speelt dan de voorgaande seizoenen. „Nu zijn ze niet te beroerd om in te zakken voor hun eigen zestien meter en vanuit de verdediging te spelen. AZ speelt compact en het is mooi om naar te kijken. Daarbij komt nog dat Mounir El Hamdaoui in vorm is. Daarom is dit een topduel, erg interessant.”

Wisselvallig
Marco van Basten, die zondag voor het eerst Louis van Gaal treft als collega-trainer, ziet AZ en Ajax als redelijk vergelijkbare ploegen. ,,Het is bij ons nog een dun laagje ijs waarop we ons begeven. Wij speelden tegen Sparta goed, tegen Volendam slecht en vorige week tegen PSV weer goed. We hebben last van wisselvalligheid.” Een ding is echter duidelijk. ,,Wij willen altijd winnen”, stelt Van Basten. ,,Het liefst zondag ook!”

„Ajax is best wel wisselvallig”, vindt ook Van Gaal. „Al heb ik ze dit seizoen slechts één keer bekeken. Ik vond trouwens dat Ajax afgelopen zondag tegen PSV op een voorsprong van 2-1 kwam dankzij een buitenspelgoal.”

Blessures
De ziekenboeg is weer wat leger, al kan Van Basten nog niet beschikken over Maarten Stekelenburg, Jan-Arie van der Heijden, Ismaïl Aissati, Jeffrey Sarpong, Dario Cvitanich, Klaas Jan Huntelaar en Mitchell Donald.

AZ
Van Gaal hoopt dat hij Ajax met El Hamdaoui kan verslaan. De Marokkaan nam dit seizoen maar liefst dertien doelpunten en vier beslissende voorzetten voor zijn rekening. “Momenten bepalen vaak de uitslag. Dat kan via Suarez, Mounir of arbiter Luinge. Ik hoop op een speler en niet een externe factor.” Daarom is hij ook een voorstander van technische hulpmiddelen. Van Gaal hoopt nu eens van Ajax te winnen, en het liefst met overmacht. “Wat ik de laatste tijd steeds met de term ‘momenten’ wil zeggen is, dat het voetbal niet altijd zegeviert. Maar we moeten er als AZ voor zorgen dat we als collectief beter zijn.”

Arbitrage
Roelof Luinge heeft zondag de leiding tijdens AZ – Ajax. De ervaren arbiter wordt in Alkmaar bijgestaan door zijn assistent-scheidsrechters Roger Geutjes en Hans Olde Olthof. Vierde official is Richard Liesveld.

AZ – Ajax wordt zondag om 12.30 uur gespeeld in het DSB Stadion.

Historie laatste zeven edities AZ-Ajax:
2007-2008: AZ–Ajax 2-3 (zie verslag)
2006-2007: AZ–Ajax 1-1 (zie verslag)
18-09-2005 AZ–Ajax 4-2 (zie verslag)
03-10-2004 AZ–Ajax 0-0 (zie verslag)
28-03-2004 AZ–Ajax 1-1 (zie verslag)
27-04-2003 AZ–Ajax 1-3 (zie verslag)
17-02-2002 AZ–Ajax 0-0 (zie verslag)


Related posts