Zestien relschoppers Ajax-NEC financieel en strafrechtelijk aangepakt

Zestien verdachten van de rellen die na afloop van de voetbalwedstrijd Ajax – NEC op 20 oktober 2007 plaatsvonden, zijn hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor de schade die de groep waartoe zij behoorden heeft aangericht. Zij betalen per persoon een vergoeding van 2700 euro, ongeacht de schade die zij individueel hebben veroorzaakt. Het schadebedrag bedraagt enige tienduizenden euro’s.

De politie Amsterdam-Amstelland, Ajax en de gemeente Amsterdam, waaronder stadsdeel Zuidoost, zijn samen opgetrokken om de relschoppers vanwege de door hen aangerichte schade civielrechtelijk aan te pakken. Inmiddels hebben alle verdachten de schadevergoeding betaald of een betalingsregeling getroffen. De verdachten zijn of worden ook strafrechterlijk vervolgd en daarbij zijn tot nu toe taakstraffen, voorwaardelijke gevangenisstraffen en stadionverboden uitgedeeld.

Ontevreden
Een grote groep Ajax-supporters was ontevreden over de prestaties van de club en wilde verhaal halen bij de clubleiding. Bij de hoofdingang van de Amsterdam ArenA keerde de agressie zich tegen de politie. De bereden politie, supporterbegeleiders en de ME werden bekogeld met bakstenen, blikjes, pijpen, flessen en andere voorwerpen. Agenten en paarden liepen letsel op, hetgeen niet alleen voor verwondingen zorgde, maar ook immateriële schade tot gevolg had. De politie moest zes gewonde paarden door een dierenarts laten behandelen. Ook werd voor tienduizenden euro’s schade aangericht aan politievoertuigen, ramen van de hoofdingang van de ArenA en straatmeubilair.

De Ajax fanshop liep door het geweld omzet mis. Dankzij camerabeelden is de politie in staat geweest de verdachten aan te houden. Foto’s van relschoppers die niet door de politie werden herkend, zijn getoond in de tv-programma’s Opsporing Verzocht van de AVRO en Ter Plaatse van RTV Noord-Holland. Uiteindelijk zijn zestien mannen, in de leeftijd van 19 tot 42 jaar oud, aangehouden.

Tien van de zestien relschoppers waren in het bezit van een Ajax-seizoenkaart. In de toekomst kunnen eventuele relschoppers erop rekenen dat deze civielrechtelijke aanpak vaker wordt ingezet.

Bron: Ajax.nl

zie ook eerdere berichten:
30 januari 2008:Politie arresteert opnieuw relschoppers Ajax – NEC
26 oktober 2007:Ajax: Relschoppers krijgen maximaal stadionverbod; ‘Ajax is niet van hen!’
23 oktober 2007:Ajax biedt excuses aan bij aanhang NEC

Related posts