Jong Ajax begint moeizaam maar wint knap

Na een stroeve start ontketende Jong Ajax zowaar een doelpuntenregen in de uitwedstrijd tegen Jong Sparta. De Amsterdamse Beloften knokten zich terug van een 2-0 achterstand en wonnen het treffen met 2-4. Jong Ajax liet twee verschillende gezichten zien tegen Jong Sparta. Voor de rust maakten de Ajacieden het vooral zichzelf bijzonder lastig. Het tempo lag te laag, kansen bleven onbenut en er werd niet scherp genoeg verdedigd. De Rotterdammers kregen veel tijd en ruimte om te voetballen. Het leverde de gastheren binnen een half uur de openingstreffer op. Melvin Zaalman profiteerde van alle tijd en ruimte die hem werd gegund. De rappe aanvaller krulde de bal van buiten de zestien fraai voorbij doelman Sergio Padt: 1-0.

Zeven minuten later sloeg Zaalman opnieuw toe. Dit keer werd het matige verdedigen nóg harder en duidelijker afgestraft. Totaal ongedekt mocht de Spartaan de bal van dichtbij intikken: 2-0. Vooral spits Leonardo en aanvallende middenvelder Danilo kregen grote kansen om de gasten nog voor rust dichterbij Jong Sparta te brengen. De Ajacieden faalden in de afronding. Het was exemplarisch voor het niveau dat de Ajacieden haalden in de eerste helft.

,,We waren gewoon niet scherp’’, keek linksbuiten John Goossens terug op het eerste bedrijf. Ook Jong Ajax-trainer Adrie Koster schuwde de kritiek niet. ,,Het was heel matig. De eerste helft speelden we heel mat. Onverklaarbaar mat eigenlijk’’, oordeelde de trainer. ,,In de rust hebben we goed met elkaar gesproken. Invaller Jordi Schell moest in het vervolg voor meer diepte zorgen in ons spel.’’

Jong Ajax toonde in de tweede helft een ander aangezicht. Ook de ‘diepgang’ van middenvelder Schell deed het Amsterdamse spel goed. Jong Ajax verhoogde de druk op het doel van Cor Varkevisser. Het leverde de ploeg van Adrie Koster vlak na de hervatting al de aansluitingstreffer op. Aanvoerder Daley Blind schoot van afstand raak, maar kreeg daarbij wel hulp uit onverwachte hoek. Keeper Varkevisser blunderde opzichtig bij zijn poging om de inzet van Blind te keren. Na een dramatische verwerking rolde de bal tergend langzaam over de doellijn.

De eerste Amsterdamse treffer werkte bevrijdend voor Jong Ajax. Nog geen minuut na de 2-1 zorgde Leonardo voor de gelijkmaker. Een snoeihard schot van John Goossens (dat via de lat achter de lijn belandde) bracht de bezoekers zowaar op voorsprong. Een kwartier later werkte de linksbuiten de bal op subtielere wijze voorbij Varkevisser: 2-4. De mix van werklust, veerkracht en een flinke dosis geluk leverde Jong Ajax uiteindelijk toch nog een enerverende overwinning op.

,,We hebben vandaag niet goed gespeeld en ook geluk gehad’’, besloot Koster. ,,Volgende week spelen we tegen Jong PSV. Dat is een wedstrijd waarvoor ik vooraf niemand op scherp hoef te zetten.’’

Koploper Jong NEC ging maandagavond met 2-0 onderuit bij Jong FC Twente. De spanning neemt daarmee toe in de top van de Eredivisie voor Beloftenelftallen. Jong Ajax bezet de vierde plaats. Het verschil met de koploper uit Nijmegen bedraagt ‘slechts’ twee punten. Jong De Graafschap en Jong Feyenoord staan respectievelijk tweede en derde. De Doetinchemmers en de Rotterdammers hebben een punt minder dan Jong NEC.

Opstelling Jong Ajax: Padt; Silva, Alderweireld, Anita, Schilder; Claasen (46. Schell), Danilo, Blind; Delorge, Leonardo en Goossens.

Wissels: Peristeridis, Will, Supusepa, Manucharyan, Schell, Jongebloet, Lazic.

Related posts