Van Halst ziet overeenkomsten tussen Twente en Ajax

Als speler verdedigde Jan van Halst de kleuren van FC Twente en Ajax. De teams staan vandaag tegenover elkaar op het veld. Volgens de huidige commercieel manager van de Tukkers zit er niet veel verschil tussen de teams. “Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe de teams ervoor staan”, zegt Van Halst op de officiële website van Ajax. ,,Het zijn twee ploegen in opbouw, die kleine stapjes maken. Vooral de 5-2 nederlaag van Ajax bij sc Heerenveen en de verliespartij van Twente (3-0) bij FC Utrecht is een goeie les voor ze geweest.”

De Amsterdammers moeten tegen de Tukkers vooral ‘het gevaar’ Blaise N’Kufo zien te beteugelen. De doelgerichte Zwitser dreef de laatste seizoenen veelvuldig de defensie van Ajax tot wanhoop. Van Halst erkent de kwaliteiten van de aanvaller. ,,Hij is een speler die heel bepalend is in het elftal”, verklaart de voormalige prof, die behalve zijn managementwerkzaamheden ook nog dienst doet als analist van Eredivisie Live. ,,Je kunt het idee hebben dat je hem in je zak hebt zitten, maar ineens slaat hij toe. Hij heeft een enorm rendement. Het leuke is bovendien dat hij na vele omzwervingen bezig is aan zijn zesde seizoen in Enschede.”

Wat Van Halst het meest is bijgebleven uit zijn tijd bij Ajax is de kampioenswedstrijd in 2002 bij NEC uit. ‘Ik had nooit zo’n hoge dunk van mezelf als voetballer, maar kon ineens kampioen worden.’ Van Halst maakte daarvoor al het nodige mee bij Ajax. Onder Co Adriaanse, op dat moment de opvolger van Jan Wouters, belandt hij zelfs in de beruchte kleedkamer 2. ‘Mede daardoor heb ik dat kampioenschap zo intens beleefd’, aldus Van Halst. ‘Als ik ’s nachts op de A1 richting huis rijd, krijg ik nog geregeld kippenvel als ik daaraan terug denk.’

Van Halst herinnert zich ook nog het competitieduel met Ajax in het Arke Stadion tegen FC Twente. ‘Dat was geweldig’, blikt Van Halst terug. ‘De hele wedstrijd zong het publiek; ‘hij is van Twente Jan van Halst’ op een deuntje van ‘Una paloma blanca’.’ Uiteindelijk eindigde het duel in een 0-0 gelijkspel. ‘Machlas kreeg nog wel een enorme kans, toen hij op de doellijn de bal op zijn hak kreeg’, komen bij Van Halst de herinneringen aan zijn voormalige Griekse ploeggenoot naar boven.

Related posts