Martina krijgt tegen FC Twente de kans zich te bewijzen als vervanger Suarez

Marco van Basten laat Javier Martina zaterdagavond debuteren bij Ajax. Dat meldde de jarige trainer vrijdag tijdens het persmoment in de Amsterdam ArenA. Liefst elf namen heeft Van Basten de laatste tijd al moeten wegstrepen van zijn selectielijst. Ernstige blessures, minder zware gevallen en nu weer een geschorste speler, Luis Suarez, over wie hij niet kan beschikken.

Over die schorsing is de trainer allerminst tevreden. ,,Luis heeft nu al vijf gele kaarten gekregen en vele hebben helemaal niets met voetbal te maken. Dan gaat hij staan applaudisseren voor een beslissing of zoals woensdag, probeert hij de bal uit de handen van de keeper te slaan. Als we hem daarop aanspreken is hij vol begrip. Maar in het vuur van het spel doet hij het zo weer. Zaterdag missen we hem tegen Twente. Dat is heel vervelend, want hij is belangrijk voor dit elftal. Hij neemt beslissingen, heeft veel gevaarlijke momenten.”

Maar zoals altijd is ook nu het gezegde ‘de een zijn dood is de ander zijn brood’ van toepassing. Nu Suarez moet toekijken, doet Van Basten voor het eerst in een officieel duel een beroep op Javier Martina. ,,Of ik hem ken? Natuurlijk, ik ben al vanaf juli met hem aan het werk”, reageerde de trainer op een vraag van de journalisten. ,,Javier is een snelle jongen, die een goede actie in huis heeft. Hij houdt het veld breed en dat kunnen we wel gebruiken. Het is wel een jongen die nog moet groeien. Zulke kansen als deze zal hij met beide handen moeten aangrijpen en ons ervan overtuigen dat hij in de basis hoort.”

Martina zal het tegen FC Twente moeten laten zien. Niet de eenvoudigste debuutwedstrijd, op papier. ,,Twente vind ik een heel goede ploeg”, complimenteerde Van Basten de komende opponent. ,,Hun spel is mooi om naar te kijken. Tegen NAC heb ik ze gezien en in het eerste halfuur waren ze goed. Of ze beter zijn dan vorig jaar kan ik niet zeggen, want toen volgde ik het clubvoetbal niet zo intensief als nu. Maar ik denk wel dat ze de lijn goed doortrekken. Ook tegen Arsenal vond ik ze bij vlagen erg goed.”

Zie ook eerdere berichten:
01-10-2008: Martina: ‘Dit seizoen moet het gaan gebeuren!’
07-04-2008: Martina wil van Van Basten leren
31-03-2008: Martina tekent zoals verwacht contract tot medio 2010
18-03-2008: Van Basten spreekt vertrouwen uit: Martina tekent binnenkort nieuw contract
05-03-2008: Koster haalt Javier Martina bij Ajax
13-02-2008: Ajax wil contract Martina lichten; Tayeb, Liesdek en Lewis mogen vertrekken
14-07-2007: De Mul’s vertrek houdt jeugdspeler Martina bij Ajax
27-04-2007: Ajax legt drie jeugdspelers vast. Ook Martina een jaar langer Ajacied

Related posts