Ajax presenteert Van den Boog nog niet als nieuwe Algemeen Directeur wegens zijn PSV-link

De reden dat Ajax Rik van den Boog nog niet presenteert als nieuwe algemeen directeur, ligt onder meer in het feit dat de beoogde opvolger van Maarten Fontein indirect banden onderhoudt met PSV, zo meldt De Telegraaf vanochtend. De raad van commissarissen van de Amsterdamse club wil dat Van den Boog op korte termijn een oplossing vindt om mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen.

De geboren Amsterdammer is net als Marco Borsato aandeelhouder en mededirecteur van het The Entertainment Group (TEG). Dat bedrijf tekende een intentieverklaring met Sport Entertainment Group (SEG) om tot verdergaande samenwerking te komen. Het idee is – zo meldt een woordvoerster – dat de huidige aandeelhouders van TEG dat ook blijven in een nieuw op te zetten bedrijf of holding. ,,Het is niet de vraag óf, maar wanneer en in welke vorm we gaan samengaan”, aldus de medewerkster. De voetbaltak van SEG begeleidt op dit moment onder meer de PSV-spelers Dirk Marcellis en Rens van Eijden en ook Huub Stevens (coach), Anton Scheutjens (keeperstrainer) en Wiljan Vloet (hoofd opleidingen).

Kees Ploegsma
Sport Entertainment Group is ontstaan na een fusie van de voetbalmakelaarskantoren MT&V en Kees Ploegsma Management BV. Ploegsma senior was als algemeen manager van PSV tussen 1979 en 1994 een boegbeeld van de Eindhovenaren en wordt nog steeds met de concurrent van Ajax geassocieerd. Van den Boogs bedrijf TEG en SEG werken al nauw samen in Uruguay, Mexico en Canada. Onlangs werd in Finland een productiebedrijf gekocht, dat gezamenlijk wordt gerund.

Hoewel de financieel onafhankelijke Van den Boog in nog veel meer ondernemingen participeert en hij als aandeelhouder en mededirecteur van het nieuw te vormen bedrijf in de toekomst slechts zijdelings bij de onderhandelingen met PSV betrokken zal zijn, heeft Ajax liever dat hij zijn directeurschap van The Entertainment Group neerlegt en zijn aandelenpakket vermindert. De PSV-link kan gevoelig liggen bij de Ajax-supporters. Bovendien is de (mede)verantwoordelijkheid voor een voetbalmakelaartak geen pre voor een algemeen directeur van Ajax, die de schijn bij de aankoop van een door SEG begeleidde speler al snel tegen heeft.

Piet Buter
Overigens is het probleem waar Ajax tegenaan loopt niet nieuw. De technisch directeur van FC Utrecht, Piet Buter, moest bij zijn indiensttreding in de domstad gedwongen afstand doen van zijn belang in Grandstand Football.

Ajax-voorzitter Uri Coronel: “Het klopt dat wij Rik van den Boog graag voor willen dragen als nieuwe algemeen directeur van Ajax en dat hij, voordat het zover is, nog enkele zaken moet regelen. Hij heeft niks met PSV, Rik is een Amsterdammer en een ras-Ajacied. Dat weet iedereen die hem kent. Waar het ons om gaat, en hem ook, is dat diverse zakelijke belangen die hij heeft op een andere manier worden ingevuld. Ajax wil een directeur die zich kan focussen op de club en wij willen eventuele conflictsituaties voorkomen. We zijn ervan overtuigd dat de manier waarop hij zijn zaken wil gaan regelen, voldoende is om de functie bij Ajax goed te kunnen bekleden.” Overigens laat Van den Boog weten dat hij na een eventuele fusie sowieso van plan was terug te treden.

Zie ook eerdere berichten:
22-10-2008: Ook Ajax bevestigt gesprekken met Rick van den Boog
22-10-2008: Van den Boog heeft nog enkele weken nodig
21-10-2008: ‘Van den Boog waarschijnlijk nieuwe Ajax-directeur’
06-10-2008: Weer een nieuwe naam als AD van de Boog

Related posts