Verhaal over Stam als scout voor Man. United in Brazilië is lulverhaal

Ruim twee weken geleden werd er geschreven dat Jaap Stam als scout actief is in Zuid-Amerika voor zijn voormalig werkgever Manchester United (zie bericht). Vandaag maakt VI bekend dat Jaap Stam niet voor Manchester in Brazilie was, maar voor het sportmanagement van voormalig zaakwaarnemer Henk van Ginkel.

Het bericht was te bizar om waar te zijn en toch prikkelde het de fantasie. De bron van het nieuws deed de eerste vraagtekens al rijzen. Het stond in de Daily Mail, een Engelse tabloid van het type dat munt slaat uit onderbuikgevoelens, seksschandalen en blind chauvinisme.

Een vaag vermoeden is in die kringen genoeg voor schreeuwende krantenkoppen. Dus toen Stam in Brazilië werd gesignaleerd bij een jeugdwedstrijd van Internacional, hadden ze op de redactie van de Daily Mail genoeg informatie om een bericht in elkaar te flansen. De ruzie met Alex Ferguson die in 2001 had geleid tot het geruchtmakende vertrek van de verdediger bij Manchester United was bijgelegd, de rode loper uitgelegd en Stam was hunkerend van verlangen teruggekeerd naar zijn vroegere club.

Want had hij eerder in Nederlandse media niet verteld dat hij misschien ooit als scout aan de slag zou gaan? En duidt aanwezigheid bij een Braziliaans juniorenduel niet op scoutingwerk? En had Ferguson onlangs niet gezegd spijt te hebben dat hij Stam destijds had verkocht aan Lazio Roma? Nou dan! Bewijsmateriaal te over.

Henk van Ginkel gebeld, sinds jaar en dag de zaakwaarnemer van de oud-international, gaf uitsluitsel over de werkelijke reden dat Stam in Brazilië was. Ze zaten in Brazilië, jawel, maar absoluut niet namens Manchester United. Van Ginkel vroeg zich af hoe dat bericht in vredesnaam de wereld was ingekomen, zei dat Jaap in de toekomst wellicht wat voor zijn sportmanagementbureau ging doen – vandaar die buitenlandse trip – en dat er verder niets bijzonders aan de hand was.

Ook Stam zelf ontkende via SMS het hele Manchester verhaal: ‘Een kort antwoord: nee!’ En zo maakte Stam een einde aan alle speculaties, op de manier die bij hem past: kort, bondig en duidelijk.

Bron: VI – Simon Zwartkruis

Related posts